Afzet voor circulair 'oranje' vleeskuiken stijgt fors

Het Oranjehoen, ontwikkeld door akkerbouwer en pluimveehouder Johan Leenders uit het Flevolandse Swifterbant, slaat aan. Mede door de coronacrisis is de afzet van het welzijnsvriendelijke en circulaire vleeskuiken dit jaar fors gestegen.

Afzet+voor+circulair+%27oranje%27+vleeskuiken+stijgt+fors
© Studio Kastermans

De vleeskuikentak op het bedrijf van Johan Leenders en zijn moeder Annelien heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van reguliere kuikens naar het Gildehoen en vervolgens naar Kip van Morgen. Na de bouw van de tweede stal en de overdekte uitloop maakten de ondernemers de stap naar Beter Leven.

Leenders wilde nog meer doen aan dierenwelzijn en duurzaamheid en bedacht het Oranjehoen. Doel is zoveel mogelijk restproducten van zijn biologische akkerbouwbedrijf te gebruiken en grondstoffen van naburige akkerbouwers.


Plateau

Naast de overdekte uitloop hebben de vleeskuikens in de stal de beschikking over een plateau waar ze op kunnen wippen en onder kunnen zitten.


Met zonnepanelen wekt de ondernemer energie op en om energieneutraal te worden, kwamen er een jaren geleden infraroodpanelen bij waar de kuikens direct van de stralingswarmte kunnen genieten.


Eigen bontgekleurd ras

Om een onderscheidend product te hebben, gebruikt Leenders een eigen bontgekleurd ras en zorgen de restproducten voor oranje kippen. De poten en het vlees kleuren oranje door resten van wortels, bieten, kurkuma en andere kruiden. De afzet van het Oranjehoen loop via onder andere Grutto en Picnic.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer