Oranjehoen+voorbeeld+van+Nederlandse+innovatie
Nieuws
© Johan Leenders

Oranjehoen voorbeeld van Nederlandse innovatie

Johan Leenders werd geïnspireerd door zijn ontmoeting met de oprichter van het platform Kip van Oranje in 2016. Hij vertelde hem over zijn idee om een eigen merk kip te produceren, de Oranjehoen.

Leenders houdt samen met zijn moeder 1 ster Beter Leven-scharrelvleeskuikens in Swifterbant. Zijn Oranjehoen is een perfect voorbeeld van hoe je door samenwerking een nieuw onderscheidend product met meerwaarde kan ontwikkelen.

Eind september was Leenders, op uitnodiging van vakbeurs VIV en Kip van Oranje, vijf dagen in China. Hij vertelde daar het verhaal van de Nederlandse kip en zijn nieuwe concept, de Hollandse 'kringloopkip'.

• Lees ook: 'Belangstelling voor kortere pluimveeketen groeit'

De Oranjehoenkippen leven met minder dieren per vierkante meter dan biologische kippen en krijgen naast hun voer, waar geen soja in is verwerkt, groente- en kruidenpoeder. Door het ras en de kleurstoffen in de kurkuma, rode biet en wortel, is het vlees oranje gekleurd en zijn de kippen vitaler en smakelijker.

Fair trade

'Ik ga voor fair trade, een ketenconcept waarin iedereen netjes kan verdienen; vermeerderaar, broederij, ik als kippenboer, voerfabrikant, slachterij en afnemers. Dat is wat me aanspreekt en die boodschap heb ik uitgedragen in China.'

Oranjehoen is puur Hollands vlees dat binnen de Nederlandse grenzen groeit en wordt verwerkt. De boerderij is energieneutraal en klaar voor het volgende maatschappelijke thema, zoals fijnstof.

Samen met slachterij Esbro zet Leenders de Oranjehoen af. 'Ik vertel het verhaal achter de kip. Wij hopen met Oranjehoen een bijdrage te kunnen leveren aan een gezondere wereld. Deze kip is mals en sappig en echt anders van smaak.'

'Gigantisch bereik'

Via social media deelt Leenders filmpjes en informatie. 'Daarmee heb je een gigantisch bereik. We weten zelf dat we het goed doen, maar dat moeten we de burgers ook vertellen. Het is leuk om te laten zien waar je trots op bent.'

De meerprijs moet ruimte bieden om het concept te blijven doorontwikkelen. Leenders noemt zijn Oranjehoen een voorbeeld voor de nieuwe duurzame, groene productie van voedsel.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer