Rusland verlengt boycot westerse voedselimport

Rusland heeft de importblokkade van vlees, vis, zuivel, groenten en fruit uit Amerika en Europa opnieuw met een jaar verlengd. President Vladimir Poetin heeft die sancties ingesteld als vergelding voor de boycot die westerse landen hebben opgelegd aan Russische export, na de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim.

Rusland+verlengt+boycot+westerse+voedselimport
© wikipedia

President Poetin heeft het embargo van de voedselproducten verlengd tot 2022. De westerse landen verlengen hun sancties ook elk jaar. Deze maatregelen vanwege het inpikken van De Krim en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne staan los van de Nederlands-Australische sancties tegen Rusland vanwege het neerschieten van de MH17.

De verlenging van de Russische boycot volgt uit een presidentieel besluit dat is gepubliceerd in de officiële online database voor juridische informatie. Het document wordt onmiddellijk van kracht, zo meldt Agroberichtenbuitenland.nl.


Embargo

Het in 2014 ingestelde embargo gold aanvankelijk alleen voor producten uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, Australië, Noorwegen en Canada. Een jaar later zijn Albanië, Montenegro, IJsland en Liechtenstein, die zich hadden aangesloten bij de sancties tegen Rusland, opgenomen in de lijst van deze landen, evenals Oekraïne vanaf 1 januari 2016.

Vlees en vleesproducten, melk en zuivelproducten, vis en visproducten en groenten en fruit werden aanvankelijk verboden. Sinds oktober 2017 mogen levende varkens, met uitzondering van raszuivere fokdieren, ook niet worden ingevoerd. Evenals dierlijke bijproducten en vet en dierlijke olie.

Zulke Westerse producten moeten sinds 2015 zelfs worden vernietigd. Wel is inmiddels met de Russen een afspraak gemaakt over de doorvoer van voedselproducten naar China en de Euraziatische republieken. Dat is alleen mogelijk met gebruikmaking van Global Navigation Satellite System-zegels en registratiebonnen van chauffeurs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer