Justitie: Westfleisch ontdook importverbod Rusland

De Duitse justitie heeft aanklachten ingediend tegen de voormalige directievoorzitter Helfried Giesen en een vroegere exportmanager van het vleesconcern Westfleisch. Zij zouden in 2014 en 2015 het Russisch-Europese vleesexportverbod hebben ontdoken.

Justitie%3A+Westfleisch+ontdook+importverbod+Rusland
© Varkens Archief

Moskou had in 2014 een importverbod op Europees vlees ingesteld vanwege de opgedoken Afrikaanse varkenspest. Om toch te kunnen blijven leveren, bemiddelde Westfleisch een directe transactie tussen een Zuid-Amerikaanse tussenpersoon en de Russische vaste klant. De zaak kwam in 2018 aan het licht na een inval door de Duitse justitie bij het vleesconcern.

Het vlees werd gratis geleverd aan de tussenpersonen en de rekening werd betaald door de Russische klant. Toen die Moskougroep failliet ging, bleef het Duitse vleesconcern achter met onbetaalde rekeningen ter waarde van bijna 12 miljoen euro.

Helfried Giesen heeft Westfleisch tientallen jaren geleid en ging in 2015 ging met pensioen. Of het daadwerkelijk tot een proces komt, wordt nu beslist door het Openbaar Ministerie in Münster. Ook is nog niet duidelijk of het bedrijf zelf ook zal worden gedagvaard of dat de Europese Unie een procedure op gang brengt wegens schending van het exportembargo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer