Plantaardig alternatief voor Schijf van Vijf

Een groep diëtisten heeft maandag de Schijf for Life gepresenteerd als duurzamer alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het voedingsadvies van de Schijf for Life bestaat uit louter plantaardige producten. Geen vlees, geen melk, geen eieren.

Plantaardig+alternatief+voor+Schijf+van+Vijf
© Pixabay

De initiatiefnemers stellen dat een plantaardig dieet – mits op de juiste manier samengesteld – gezond is en het lichaam voorziet van alle essentiële voedingsstoffen. Het is bovendien geschikt voor mensen in alle levensfasen, inclusief zwangere en lacterende vrouwen, kinderen, ouderen en atleten. Het advies richt zich op de voedselgroepen vocht, groente en fruit, zetmeel, plantaardige eiwitten en vet, aangevuld met supplementen voor vitamine B12 en D3.

De makers van de Schijf for Life pleiten onder meer voor een plantaardig dieet omdat zonder de productie van veevoer minder grond nodig is voor de totale voedselproductie, waardoor zeker is dat de groeiende wereldbevolking ook in 2050 kan worden gevoed. Verder vinden zij dat grond die niet wordt ingezet voor de productie van veevoer, moet worden ingezet voor natuurontwikkeling.


Vlees- en suikertaks

De initiatiefnemers vinden dat de keuze voor gezonde voeding makkelijker moet worden voor de burger. 'Het meest efficiënte instrument voor gedragsverandering is de prijs, zoals een accijns op vlees en suiker', schrijven zij. Daarnaast vinden ze dat (stoplicht)etikettering de consument kan helpen in het maken van gezondere keuzes. Ook moeten reclames voor ongezonde voeding worden beperkt.

Het initiatief is toegejuicht door veganisten, maar er is ook kritiek op het voorgeschreven gebruik van supplementen. Ook diëtisten plaatsen kanttekeningen, zoals Janet Noome uit Emmen.Het Voedingscentrum heeft gesteld dat het meer aandacht voor plantaardig voedsel wil in de Schijf van Vijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer