Verbod+ingrepen+pluimvee+ook+voor+import
Nieuws
© JoS Thelosen

Verbod ingrepen pluimvee ook voor import

Het verbod op het behandelen van de snavels gaat per 1 september 2018 in voor alle kippen en kalkoenen. Ook dieren die worden geïmporteerd, moeten hieraan voldoen.

Dat laat het ministerie van EZ weten. Dit geldt ook voor het weghalen van een deel van de achterste teen bij hanen in de vleesvermeerdering, wat per 1 september 2021 wordt verboden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil ook het houden van kippen en kalkoenen voor productie verbieden, wanneer bij deze dieren een verboden ingreep is verricht.

Zo mogen pluimveehouders ook geen dieren houden waarbij deze ingrepen in het buitenland zijn verricht.

Dijksma meldt verder aan de Tweede Kamer dat een ontwerp-AMvB in Europa rond dit standpunt de notificatieprocedure heeft doorlopen, waarbij geen bezwaren van andere lidstaten zijn binnengekomen. Nu gaat deze AMvB voor advies naar de afdeling Advies van de Raad van State.

Onderzoek sector

Verder meldt de staatssecretaris dat de sector onderzoek en praktijkproeven om op een verantwoorde manier pluimvee te kunnen houden zonder snavelbehandeling bij leghennen en zonder het verwijderen van de achterste tenen van hanen in de vleesvermeerdering-sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer