Uitstel verbod ingreep achterste teen hanen

Om dierenwelzijnsproblemen te voorkomen, is het niet mogelijk om per 1 september een verbod in te stellen op ingrepen aan de achterste teen van hanen. Dat meldt demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. Er komt een verlenging van de tijdelijke vrijstelling tot 1 januari 2023.

Uitstel+verbod+ingreep+achterste+teen+hanen
© Marcel Berendsen

De Stuurgroep Ingrepen Pluimvee adviseert de minister tot een uitstel van de ingreep met vijf jaar. Er is nader onderzoek nodig omdat er nog geen oplossing in zicht is. Omdat Schouten niet vooruit wil lopen op de conclusies van het amendement van Tweede Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) op de Wet dieren – het zou niet toegestaan mogen worden om dieren aan te passen aan een bepaald houderijsysteem – kiest ze vooralsnog voor een verlenging van de tijdelijke vrijstelling tot 1 januari 2023.

Volgens het advies van de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee is het in ieder geval een groot risico voor het dierenwelzijn als het niet meer is toegestaan om de achterste teen van de hanen te verwijderen. De stuurgroep baseert zich daarbij op onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren. Daarbij zijn twee koppels vleeskuikenouderdieren van reguliere vleeskuikens gevolgd en twee koppels van één traaggroeiend ras.


Sterke toename uitval

Bij de reguliere koppels vleeskuikenouderdieren leidde het achterwege laten van het behandelen van de tenen tot een sterke toename van verwondingen en de uitval. Bij een van de koppels moest de proef hierdoor zelfs worden beëindigd.

Het lijkt erop of de consequenties bij de traaggroeiende ouderdieren minder ernstig zijn. Omdat het onderzoek maar bij één ras is uitgevoerd, is het volgens de stuurgroep nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.


Impact pijnbestrijding onduidelijk

Naast de onderzoeken tijdens de productieperiode is er onderzoek gedaan naar de pijnbeleving en pijnbestrijding. Er werd daarbij geen zichtbare pijnreactie gemeten en een effect van de pijnbestrijding kon niet worden aangetoond.

Omdat het wel zeker is dat het achterwege laten van de ingreep bij de achterste teen tot grote welzijnsproblemen kan leiden bij de hennen, adviseerde de stuurgroep dus tot vijf jaar uitstel van een verbod. Die vijf jaar is in de ogen van de stuurgroep nog minimaal nodig om voldoende onderzoek uit te kunnen voeren naar maatregelen die het mogelijk maken om de ingreep bij de achterste teen achterwege te laten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer