'Lekker op de tandem kijken bij collega-boeren'

Mijn vriend en ik waren vorige week op vakantie met zijn hele familie. We gingen vanuit Noord-Holland via Friesland en Groningen naar Drenthe.

%27Lekker+op+de+tandem+kijken+bij+collega%2Dboeren%27
© Ruud Ploeg

Waarom zo'n toeristische route? Dat vinden we leuk! Lekker overal kijken. Zondag waren we in Nieuwolda om tulpen te bekijken die te koop staan. Dan kom je op zoveel buitenwegen en langs boerderijen. Heerlijk!

Heel veel eerste sneden zijn er de afgelopen tijd gemaaid. En ze zijn zwaar, want bijna overal is het land wit gemaaid. Tsja, dat kwam door de eerdere nattigheid. Wat wij wel jammer vonden, is dat er weinig koeien buiten liepen. Wij hebben thuis geen huiskavel en ruilen het land zo uit met de akkerbouwbuurman dat de koeien toch naar buiten kunnen.

Afgelopen week was het ook heel warm, dus dan is het binnen veel lekkerder. Wij zitten zelf dan ook liever in de schaduw. Maar de echte reden waarom de koeien binnen zijn? Ik weet het niet. Misschien is de grondsoort de oorzaak? In Groningen is de grond heel zwaar. Er wordt veel gras of tarwe geteeld, de rest komt anders niet van het land af. Maar collega-boeren, vertel, vertel?! Eigenlijk moeten we als veehouders een infobord bij het bedrijf zetten, helemaal als je een bedrijf hebt langs een fietspad.

Collega-boeren, vertel! Waarom staan jullie koeien nog binnen?

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

In Drenthe zagen we nog heel veel percelen waar het water op stond. Daar is na het najaar nog niets mee gedaan. Dat zijn wij in Noord-Holland niet gewend. Vooral niet in de Wieringermeer.

We fietsten nog een rondje door Drenthe met de hele familie. Fijn op de tandem. Achterop is het eerst best eng, want je kunt niet sturen. Maar na even wennen is het heel mooi, je kunt dan lekker overal naar kijken: 'Wat groeit de mais hard! Hier staan de bieten al bijna dicht. Ooo, daar lopen koeien buiten. Kijk, die is aan het mestrijden. Daar wordt nog hooi geschud!'

En mijn vriend maar sturen (en trappen). Heerlijk kijken naar en genieten van die boeren!


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer