'Irritante bezetting'

Het woord bezetting kwam de laatste tijd vaak voorbij in de agrarische sector. Eerst tijdens het gesprek tussen Caroline van der Plas en Ed Nijpels. Volgens Nijpels bezetten de agrarisch ondernemers twee derde van ons land. Ik zou dit toch eerder beheren noemen.

%27Irritante+bezetting%27
© Ruud Ploeg

Milieuactivisten bezetten vorige week FrieslandCampina. 'Eet plantaardig en melk is voor kalfjes', stond op hun spandoeken. Ik vraag me dan af hoe milieuvriendelijk de vervangende sojamelk is.

Van de week las ik een column van Jack Rijlaarsdam met als kop 'Erger je niet'. Nou, dat doe ik soms wel. Voor mijn afstudeeronderzoek over de toekomst van de veehouderij had ik een interview met iemand uit de Tweede Kamer van Partij voor de Dieren (PvdD). Ik wilde ook graag in gesprek gaan met een partij die minder positief over de veehouderij denkt. Wakker Dier wees dit af. Maar ik vond iemand!

In een flat op driehoog had ik een afspraak bij de politica thuis. PvdD strijdt voor een zo natuurlijk mogelijke manier van het houden van dieren. Ik vroeg en luisterde. Maar ondertussen ergerde ik me echt aan het feit dat haar twee katten niet verder kwamen dan het balkon en werden gevoerd met vegetarische brokken en sojamelk (dat zat ook in mijn koffie).

PvdD strijdt voor een zo natuurlijk mogelijke veehouderij, maar de twee katten komen niet verder dan het balkon

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

'Je verwacht van een veehouder veel, maar zelf laat je je katten geen natuurlijk gedrag vertonen', dacht ik. Dan erger ik me. Maar het is haar keuze. Ik zeur daar niet over. Ik vraag me alleen wel af waarom de mening van de PvdD zoveel aandacht krijgt. Jullie katten zijn mijn koeien.

Albert Heijn heeft weer een actie met het opkweken van eigen groenten. Mijn zusjes zijn er helemaal druk mee. Ik hoop dat meer mensen in Nederland deze actie volhouden. Het kost echt veel tijd en moeite om groenten en fruit gezond te laten groeien. En dan staan deze bakjes nog in huis met een constante temperatuur, een lekker potgrondje en dagelijks een scheutje water. In plaats van buiten met nachtvorst.

De groenten kunnen geen uierontsteking krijgen en bevallen niet van een kalf. En probeert u zich niet te ergeren als een plantje doodgaat. Ga gewoon weer lekker naar de supermarkt om het avondeten te halen. Het eten waar boeren en telers hun kennis, vakkundigheid, bloed, zweet en tranen in hebben zitten. Echte vakmensen! Geniet hiervan!


@boeren_be_leven

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer