'Genieten van natuur'

We kunnen weer lekker buiten bezig zijn. Het weer wordt steeds beter, ook al koelt het 's avonds nog enorm af. Maar de gewassen en het gras beginnen langzaam te groeien.

%27Genieten+van+natuur%27
© Ruud Ploeg

Afgelopen week hebben wij gegrast. Dinsdag hadden wij hier nog een flinke hoosbui. De loonwerker belde om te vragen of we nog echt wilden maaien.

Woensdagochtend ging ik naar mijn werk. Mijn vader reed nog een rondje door het land. Ik belde hem: 'Ga je maaien?' 'Ja, we gaan het doen.' Een tweede trekker met maaier en een trekker met schudder werden geregeld. 35 hectare gras moest eraf. Maar woensdagavond werd de lucht zo donker. Ik ging in huis zitten. Alles was gemaaid en geschud. Ik hoopte toch dat het droog zou blijven. Dat gebeurde.

Donderdag droogde het supergoed. Er was een lekker zonnetje en het was warm weer. Het liep als een trein. Daar geniet je dan toch van?

Elk perceel is anders, elk dier heeft een andere karakter en elk jaar is weer anders

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

We hadden nog een probleem met onze eigen schudder, want mijn zusje kwam thuis zonder band. Er was een boutje losgedraaid. Gelukkig konden we de trekker en schudder van de buren lenen. Beter een goede buur dan een verre vriend werd weer helemaal bevestigd.

Vrijdag ging het fantastisch. Het was wat zwaar, maar het gras is binnen. Nu ligt de kunstmest er alweer op en kan het gras alweer groeien. Dan kunnen de koeien ook weer lekker naar buiten.

Zo is elk jaar anders. Dat maakt het werk ook zo leuk. Vandaag had ik het er toevallig nog met een collega over.

We werken met natuur, of dat nou beesten zijn of gewassen. Elk perceel is anders, elk dier heeft een andere karakter en elk jaar is weer anders. 'We zijn continu aan het schakelen en aanpassen', zeiden we tegen elkaar.

De planning van 's morgens is regelmatig 's middags alweer helemaal anders. Dat kan zomaar komen door een onverwachte (stort)bui. Zo is ons werk in de agrarische sector nooit saai. Ik geniet ervan.


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer