LTO: onteigening boerengrond gaat niet werken

LTO Nederland is principieel tegen grootschalige onteigening van boerenbedrijven om zo de stikstofemissie omlaag te brengen. Ook denkt de organisatie dat dwang praktisch niet gaat werken, want onteigeningsprocedures duren jaren. LTO zegt in dat geval 'juridisch alles uit de kast te halen'.

LTO%3A+onteigening+boerengrond+gaat+niet+werken
© Dirk Hol

LTO Nederland reageert daarmee op berichten van het demissionaire kabinet die eerder vandaag naar buiten kwamen. Daaruit blijkt dat er plannen op tafel liggen om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Deze plannen zijn een van de scenario's die het kabinet heeft laten doorrekenen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

De plannen zorgen voor veel onrust in de landbouwsector. Zowel belangenbehartigers als boeren uiten hun ongenoegen.


Miljarden beter besteden

Uitkoop kost volgens deze scenario's tussen de 9 en 17 miljard euro. LTO Nederland vindt dat het geld beter kan worden besteed. LTO Nederland lobbyt richting het kabinet en de Tweede Kamer voor het plan Duurzaam Evenwicht dat zij met vijf andere partijen heeft gepresenteerd.Met de daarin gevraagde miljardeninvestering is volgens LTO een stevige reductie haalbaar via brede innovatie, vrijwillige verplaatsing en vrijwillige uitkoop. Grond blijft daarbij in de agrarische sector. 'Zo zit er ook perspectief in voor de groep waar we het voor doen, de boeren van de toekomst', stelt LTO.


Onbespreekbaar

Ook andere agrarische partijen zien weinig in onteigening. Agractie stelt dat het voor hen onbespreekbaar is dat boeren worden onteigend. De organisatie stelt dat de doelen per definitie niet kunnen worden gehaald en verwijst daarbij naar een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.Ook stelt Agractie dat CDA en VVD eerder dit jaar hebben gezegd dat gedwongen opkoop voor hén een onbespreekbare no-go is. 'We zullen hen daar zeker aan houden, temeer omdat de overgrote meerderheid van de Nederlandse burgers geen verspilling van 17 miljard belastinggeld wil', zegt Agractie in een verklaring.


Aandacht voor blijvers

NAJK voegt toe dat de focus op stoppers en onteigenen ligt, terwijl juist de aandacht voor blijvers de boventoon moet voeren. NAJK is de telkens terugkerende discussie zat waarin gemakkelijk over onteigening wordt gesproken. Het massaal onteigenen zorgt voor een domino-effect dat niet is te overzien.

Investeer in de blijvers, zegt NAJK. 'Het gaat om de boeren die blijven, die dragen de land- en tuinbouw in de toekomst. Jonge boeren willen door, jonge boeren hebben toekomstperspectief nodig. Degenen die door willen, zorgen voor de gezonde en duurzame voedselproductie die we allemaal willen. Overheid en politiek heben de blijvers uit het oog verloren. Het gaat alleen nog maar over de stoppers', vindt NAJK-voorzitter Roy Meijer.

Alle pijlen zijn weer op de landbouw gericht, terwijl andere sectoren ook stikstof kunnen reduceren. Dit geeft het gevoel dat de landbouw het probleem moet oplossen, stelt NAJK. Samen met andere partijen heeft NAJK het CTM-plan aan de overheid gepresenteerd. Hierin wordt gericht op de blijvers en kan er worden gekozen tussen verschillende maatregelen om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de bedrijfsvoering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer