'Milieupolitiek bepaalt toekomst landbouw EU'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Annie Schreijer-Pierik. Ze is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

%27Milieupolitiek+bepaalt+toekomst+landbouw+EU%27
© Eigen Foto

Nederland is bezig met de kabinetsformatie. Het is van belang dat er zo snel mogelijk weer een kabinet komt, waarin ook mijn partij, het CDA, plaats moet nemen. Dat is belangrijk voor het land, voor boeren en tuinders.

Wat betreft landbouw, industrie, handel, transport en milieu liggen er komende jaren enorme dossiers met cruciale EU-dimensie. Het CDA vervult een sleutelrol in Brussel, waar de christendemocratische EVP als grootste fractie 178 Europarlementsleden omvat, hoewel we in Nederland vierde partij zijn.

U leest in deze column steeds over politici uit de landbouwcommissie, maar de milieucommissie is op dit moment in Brussel vaak sturender. Namens Nederland zetelen toonaangevende politici als Bas Eickhout (GroenLinks, Groenen), Mohammed Chahim (PvdA, S&D), Jan Huitema (VVD, Renew), Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren, GUE), Sophie in 't Veld (D66, Renew) en Esther de Lange (CDA, EVP-fractie) in die commissie.

Wat betreft landbouw, industrie, handel, transport en milieu liggen er komende jaren enorme dossiers met cruciale EU-dimensie

Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement namens het CDA

Voor de landbouw is het van groot belang om tijdig te weten hoe in die milieucommissie wordt gestuurd op Green Deal, klimaat, biodiversiteitsstrategie, boer-tot-bordstrategie, Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), etikettering en genetische modificatie.

Dat merk ik als landbouwpolitica volop bij onderhandelingen over de boer-tot-bordstrategie en het GLB. Op moment van schrijven van deze column duurt de meerdaagse landbouwsupertrialoog – een groot overleg tussen EU-lidstaten, Europees Parlement en Europese Commissie voor de finale afronding van het EU-landbouwbeleid (2023-2027) – nog voort.

Met toenmalig Eurocommissaris Phil Hogan heb ik steeds gepleit voor een prestatiemodel in het GLB, waaronder ecoregelingen. Minder dichtgetimmerde voorschriften, maar aantrekkelijker beloning van maatschappelijke diensten door boeren.

Door de invloed van de milieupolitiek onder de Eurocommissarissen tijdens maanden van onderhandelingen is helaas dit prestatiemodel onder druk gekomen. Ze willen hervallen in gedetailleerde eisen en voorschriften voor de basisbetaling. Meer regels en minder verdienmodel.

Zo wordt het niets met de gewenste verduurzaming.

Als Nederlandse politici in de landbouwcommissie werken we daarom nauw samen om in deze laatste GLB-marathononderhandeling toch dat prestatiemodel te benadrukken. Ik zie uit naar de eindresultaten van de supertrialoog.


@AnnieSchreijer

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer