Hebben koolstofboeren de toekomst?

Klimaatverandering biedt ook kansen: dat hadden slimme agrarische ondernemers al ontdekt. In de strijd tegen CO2-uitstoot zien we steeds meer zonnepanelen op daken. Boerenbedrijven plaatsen windmolens. Al deze zaken gaan niet vanzelf en niet zonder commentaar van de buurt.

Hebben+koolstofboeren+de+toekomst%3F
© Dirk Hol

Maar kansen zijn er ook door bijvoorbeeld juist meer CO2 op te vangen. In toenemende mate wordt hiervoor ook naar de landbouw gekeken. Begrijpelijk.

Waar andere sectoren CO2 uitstoten, heeft de landbouw namelijk het unieke vermogen ook koolstof op te slaan. Bijvoorbeeld door verhoging van het organischestofgehalte in de bodem. Dat kan door meer groenbedekkers en onderzaai, organische mest en compost. Meer koolstof in de bodem kan ook de bodem vruchtbaarder maken, en meer vocht laten vasthouden.

Nog dit jaar komt de Europese Commissie met voorstellen over koolstoflandbouw. Ik ben erg benieuwd wat de ideeën zijn. De vraag is vooral hoe men de boeren wil belonen voor de extra inzet.

We moeten op zoek naar methoden om CO2 vast te leggen, met behoud van landbouwactiviteiten

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Wellicht kunnen agrarische ondernemers zo CO2-certificaten verkopen: hoe meer CO2 een akkerbouwer of veehouder opslaat in zijn bodem, hoe meer certificaten hij kan verkopen. De diverse pilotprojecten in Nederland zijn veelbelovend. CO2-certificaten blijken enorm in trek te zijn bij mkb's die hiermee hun uitstoot willen compenseren.

Koolstofopslag biedt grote kansen. Het idee lijkt me goed voor de agrarische ondernemers én voor het klimaat. Wie weet gaan milieu- en klimaatorganisaties nog eens waarderende woorden uitspreken over de sector?

Maar als deze trend een te groot succes wordt, roept dit wel veel vragen op. Maken koeienboeren straks massaal plaats voor koolstofboeren? Worden de veengronden straks zo nat dat landbouw helemaal niet meer mogelijk is?

Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Welke kant het ook opgaat, ik vind dat we zuinig moeten zijn op onze boeren. Zij zorgen wel voor ons dagelijks voedsel. We moeten daarom op zoek naar methoden om CO2 vast te leggen in combinatie met behoud van landbouwactiviteiten. En we moeten zeker goede landbouwgrond niet opofferen voor zonneweiden. Op daken is nog plek genoeg.

En als we van boeren inspanningen verlangen, dan moeten we ze voldoende compenseren. Dat kan voor een deel met private certificaten, maar de nieuwe ecoregelingen binnen het GLB kunnen hierbij ook een rol spelen. Want voor niets gaat de zon op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer