'Na kritische vragen met oplossingen komen'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Klaas Johan Osinga. Hij is al jarenlang beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland.

%27Na+kritische+vragen+met+oplossingen+komen%27
© Nieuwe Oogst

De Europese regeringsleiders, waaronder Mark Rutte, namen eind 2020 een historisch besluit: 55 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, in vergelijking met 1990. En dus kwam de Europese Commissie woensdag met het grootste wetgevende pakket ooit: fit for 55.

Op het boerenerf merken we nog weinig, maar over vijf jaar gaat het vooral hierover. En dan weer naar het Malieveld? Want klimaatbeleid gaat biodiversiteit (stikstof) en dierenwelzijn inhalen op onze agenda's. Volgens bekend patroon. Eerst een stip op de horizon: een klimaatneutrale samenleving in 2050. Dat was het makkelijke deel. Dan nu de uitvoering. Daarover gaat het de komende jaren in Brussel.

Maar laat hier geen misverstand over bestaan: klimaatverandering is het grootste probleem van onze tijd. Het brengt onze voedselzekerheid in gevaar. Maandag sloegen de Verenigde Naties weer alarm: 800 miljoen mensen lijden honger en 2,4 miljard krijgen de verkeerde voeding.

Ik merk een groeiende angst voor alles wat vreemd is, behalve als we gevaccineerd vakantie willen vieren op Ibiza

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Daarom vindt van 26 tot en met 28 juli in Rome een 'Food Systems Summit' plaats. In opdracht van de Verenigde Naties worden daar ideeën verzameld voor hoe het beter kan. Samen met onze Deense en Finse collega's en Agriterra houden we er een digitale workshop over landbouwcoöperaties. Hoe goed georganiseerde boeren en tuinders genoeg en goed voedsel kunnen produceren en zo economisch, duurzaam en sociaal bijdragen aan ontwikkeling. Hoe we zo zuinig omgaan met schaarse landbouwgrond dat bossen niet hoeven worden gekapt.

Of het aandacht krijgt, ik hoop het. Ik merk namelijk een groeiende angst voor alles wat vreemd is, behalve natuurlijk als we gevaccineerd/getest vakantie willen vieren op Ibiza. Ik begrijp het als mensen, ook in mijn omgeving, zeggen dat ze murw zijn door het beleid. In de landbouw praten we daarom veel over 'eerlijke handel'. Maar ik merk dus onverschilligheid, wegduiken en 'het zal wel'. Heel begrijpelijk, maar nooit een oplossing.

Er zijn ook bemoedigende signalen: energieke, jonge mensen die zich inzetten voor een betere maatschappij. Daar denk ik dan maar aan als ik zondagochtend een rondje hardloop en zie dat het centrum van Leeuwarden vol ligt met troep van het uitgaanspubliek.

In de land- en tuinbouw moeten we de moed ook niet opgeven. We moeten kritische vragen stellen, maar ook met oplossingen komen. Voor mij geldt: straks een paar dagen batterijen opladen (niet op Ibiza) en dan ga ik er weer voor.


@KJOsinga

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer