Wildverdrijver even simpel als doeltreffend

Het is een uitvinding in de categorie: waarom heeft niemand dit ooit eerder bedacht? De akoestische wildverdrijver die in de omgeving van Tubbergen wordt gebruikt tijdens het maaien, zorgt bij Duitse collega's al voor 60 procent minder slachtoffers. Boeren, loonwerkers en natuurbeheerders zijn enthousiast.

Ze gaan er letterlijk als een haas vandoor. Twee exemplaren van deze diersoort lopen langs het veld weg, terwijl Gerald Hesselink van loonbedrijf Poppink uit Reutum bezig is het gras te maaien. Van veraf is in pulsen de hoge toon al te horen die wordt geproduceerd door de 'akoestische wildverdrijver'. Het is een klein apparaatje dat op de voorkant van de trekker is gemonteerd. Het heeft een geluidsbereik van minimaal 25 meter.

Peter Venhuis is de man die het apparaatje naar Noord-Oost Twente bracht. Hij is veehouder en als jager lid van de wildbeheereenheid Tubbergen. Daar is hij coördinator van de biotoop- en faunacommissie. Hij is net over de grens, in Duitsland, ook bestuurslid van een wildbeheereenheid. Daar kwam hij in aanraking met de wildverdrijver.

60 procent minder maaislachtoffers

'Het apparaatje zorgt voor veel minder maaislachtoffers. In Duitsland hebben ze een reductie van het aantal slachtoffers gerealiseerd van 60 procent', vertelt hij.

Het apparaatje zorgt voor veel minder maaislachtoffers

Peter Venhuis, coördinator biotoop- en faunacommissie van de wildbeheereenheid Tubbergen

'In Tubbergen hebben we de gegevens nog niet op een rij, maar de ervaring leert dat ook hier het aantal slachtoffers afneemt als je het apparaat gebruikt. We zien de dieren langs het veld weglopen.'

Diverse boeren in de omgeving Tubbergen gebruiken de wildverdrijver al en de loonbedrijven Wesselink uit Manderveen, Nijmeijer Kuipers uit Nutter en Poppink en Tijhuis uit Reutum hebben het op trekkers gemonteerd. Het apparaatje wordt aan de voorkant van de trekker bevestigd en kan via een kabel op een elektriciteitsaansluiting van 12 volt in de cabine worden aangesloten.

Stimuleringsfonds

Door een stimuleringsfonds van Rabobank Noord en West Twente konden vorig jaar 34 wildverdrijvers worden uitgedeeld bij boeren in de omgeving. Nu zijn ze via de wildbeheereenheid voor 50 euro te verkrijgen voor leden van de wildbeheereenheid Tubbergen en LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente. Niet-leden betalen 60 euro.

De akoestische wildverdrijver zorgt vooral voor minder slachtoffers onder hazen, jonge reeën, en diverse bodembroeders. Al moet je bij jonge reeën nog steeds alert zijn. 'Als ze nog jong zijn, lopen ze niet weg, maar duiken ze juist ineen. Ze zijn dan nog minder zichtbaar', vertelt Venhuis. 'Het is nog steeds belangrijk om het veld vooraf te inspecteren.'

Ballonnen

Venhuis zet op zijn eigen percelen ook ballonnen neer, de dag voordat hij gaat maaien. 'Daardoor mijden dieren het perceel. Je moet dat niet enkele dagen van tevoren doen, dan werkt het niet meer. Reeën raken er dan aan gewend.'

Naast boeren en loonwerkers gebruikt ook Landschap Overijssel een akoestische wildverdrijver. 'We hebben het idee met open armen ontvangen', vertelt Rick Staudt, terreinbeheerder in Noord-Oost Twente.

De akoestische wildverdrijver is een klein apparaatje.
De akoestische wildverdrijver is een klein apparaatje. © Martijn van Rossum

Natuurlijk grasland maaien

'Wij maaien natuurlijk grasland. Dat doen we op een andere manier dan boeren. Minder breed en snel dan op het grasland van boeren. Toch vallen er bij ons ook slachtoffers. Wij willen het als natuurorganisatie natuurlijk zo perfect mogelijk doen. Daar is dit een heel goed middel bij.'

Hij is blij dat ook boeren het belangrijk vinden om wild te beschermen. 'Wij staan wel eens tegenover elkaar, maar hierin hebben wij een gezamenlijk belang. De jagers komen zowel bij ons over de vloer als bij boeren. Ze vervullen een mooie brugfunctie.'

Meer maatregelen

De wildverdrijver is één middel. Volgens Staudt is er meer nodig. 'Van binnen naar buiten maaien, bijvoorbeeld. En een palet aan maatregelen zorgt voor nog minder slachtoffers.'

Daar is Venhuis het mee eens. De wildbeheereenheid geeft veel voorlichting aan boeren. 'Veel mensen denken dat we alleen schieten, maar kennisuitwisseling is een belangrijk deel van ons werk. Tijdens bijeenkomsten leggen we uit hoe boeren het aantal maaislachtoffers kunnen verminderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer