Vitamine D-tekort veroorzaakt mogelijk kreupelheid bij varkens

De hoeveelheid vitamine D3 in het bloed van varkens heeft mogelijk gevolgen voor het optreden van kreupelheid. GD heeft op 56 varkensbedrijven onderzocht wat het vitamine D3-gehalte in het bloed is, omdat er bij Veekijker veel vragen binnenkomen over het verband tussen de vitamine D3-voorziening en het optreden van kreupelheid bij vleesvarkens en opfokzeugen.

Vitamine+D%2Dtekort+veroorzaakt+mogelijk+kreupelheid+bij+varkens
© Koos Groenewold

Vitamine D3 is belangrijk voor de calcium- en fosforhuishouding, maar heeft ook functies binnen het immuunsysteem. Vitamine D3 in varkensvoer is gebonden aan een wettelijk maximum van 2.000 international units per kilo voer en de vraag is regelmatig opgeworpen of dat nog voldoet voor het huidige hoogproductieve varken.

Voor een eerste indruk heeft GD een pilotonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn bloedmonsters onderzocht van slachtvarkens afkomstig van 49 conventionele en zeven biologische vleesvarkensbedrijven.


Zonlicht

Gemiddeld was het vitamine D3-gehalte in het serum van de varkens 88 nanomol per liter bij de conventionele bedrijven en 133 nanomol per liter bij de biologische bedrijven. Dat de concentratie van vitamine D3 bij de biologische varkens hoger ligt, komt omdat ze zelf vitamine D3 kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht.

Bij negen conventionele bedrijven was sprake van een concentratie lager dan 75 nanomol per liter. Maar er waren ook negen bedrijven met een gemiddelde vitamine D3-spiegel van boven de 100 nanomol per liter. Dat verschil hing samen met het gebruik van een specifieke vitamine D3-premix met calcitriol, een direct opneembare vorm van vitamine D3.


Beenwerkaandoeningen

Met de huidige norm voor vitamine D3 in varkensvoer blijken op de meeste bedrijven bij slachtrijpe vleesvarkens voldoende hoge concentraties vitamine D3 in het bloed haalbaar te zijn, al lukte dat op negen bedrijven dus niet. Als de concentratie van vitamine D3 lager is dan 75 nanomol per liter, is sprake van hypovitaminose, een tekort aan vitamine D3. Zeker bij waarden onder de 50 nanomol per liter is er dan meer kans op aandoeningen aan het beenwerk. Voor verdere conclusies en uitspraken over andere diergroepen is meer onderzoek nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer