Slimme varkensketen zoekt deelnemers met oog voor detail

Varkenshouders die de diergezondheid gedetailleerd in kaart willen brengen, monitoren en optimaliseren via sensoren kunnen zich aanmelden voor een pilotproject in het kader van de Slimme varkensketen. De gegevens van deze vijftig varkenshouders worden gekoppeld aan gezondheidsdata uit de slachterij om de keten als geheel te verbeteren.

Slimme+varkensketen+zoekt+deelnemers+met+oog+voor+detail
© Ulco Wesselink Fotografie

De Slimme varkensketen richt zich op het verhogen van de gezondheid en het welzijn van de dieren. Het slim combineren van verschillende databronnen als die van het klimaat in het project van de Slimme Stal. Projectleider Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food noemt als voorbeeld het werken aan een keten waarin via data gestuurd wordt op verbeterde leefomstandigheden, groei en gezondheid van het individuele varken.

'Wanneer we data van dieren tussen ketenschakels uitwisselen, leidt dit tot meer handelingsperspectief, transparantie en kan er meer vraaggestuurd worden gewerkt door alle ketenpartijen. Dat geeft nieuwe kansen in het verdienmodel, ook dat van de varkenshouder.'


Praktische handvatten

Volgens Van der Sanden komen ze in het project steeds een stap verder met vernieuwde inzichten in wat de beste leefomstandigheden zijn voor het varken in de stal. Ook wordt inzichtelijk wat belangrijk is voor andere ketenschakels. De varkenshouder krijgt praktische handvatten om zijn bedrijfsvoering bij te sturen op basis van overzichtelijk weergegeven data. 'De varkenshouder moet er makkelijk en efficiënt mee kunnen werken.'

In het pilotproject werkt Connecting Agri & Food samen met Vion Food Group en Good Farming Star. De Slimme Varkensketen is ontstaan binnen netwerk AgriFoodInnovation.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer