Nieuwe procedure geeft snelle diagnose bij uitbraak dierziekte

Wageningen Bioveterinary Research ontwikkelde een diagnostische procedure waarbij virussen bij vee sneller en efficiënter kunnen worden gekarakteriseerd via moleculaire technieken. De overheid kan dan ook sneller en gerichter maatregelen nemen.

Nieuwe+procedure+geeft+snelle+diagnose+bij+uitbraak+dierziekte
© DIRK HOL

'Toen het Sars-virus in 2003 opdook, duurde het een maand om het virus te karakteriseren. Dat gaat ons nu niet meer gebeuren', reageert Wim van der Poel. Hij is geestelijk vader van de diagnostische 'pijplijn', waarbij vier opeenvolgende tests worden uitgevoerd. Snelheid is vooral van belang bij gemakkelijk overdraagbare ziekten zoals bijvoorbeeld vogelgriep.

Door de Wereldorganisatie voor diergezondheid is een lijst met 117 dierziekten opgesteld. Voor 32 daarvan, waaronder varkenspest, blauwtong, mond- en klauwzeer en vogelgriep, geldt in Nederland een meldingsplicht. Voor deze ziekten liggen bij mogelijke uitbraken testen klaar om te bepalen of een dier besmet is. Soms zijn er hardnekkige ziekteverschijnselen die niet door bekende dierziekten kunnen worden verklaard. Op dat moment treedt de diagnostische pijplijn in werking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer