Muur van klei siert tijdelijke Tweede Kamer

De nieuwe Tweede Kamer die binnenkort in gebruik wordt genomen, is voorzien van een muur met grote stenen en brokken klei. De maker van het kunstwerk heeft daarvoor zee- en rivierklei uit verschillende delen van het land verzameld.

Muur+van+klei+siert+tijdelijke+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

In de nieuwe en tijdelijke Tweede Kamer aan de Haagse Bezuidenhoutseweg gaat het parlement minstens vijf jaar lang vergaderen. Deze verhuizing is noodzakelijk omdat het Binnenhof grondig wordt gerenoveerd.

Wanneer bewindslieden in de oude Tweede Kamer de Kamerleden toespraken, deden ze dat met op de achtergrond de felgekleurde rood-paarse wandschilderingen van de overleden kunstenaar Rudi van de Wint. Zijn schilderingen zijn ontelbare keren vastgelegd op tv-beelden en nieuwsfoto’s.


De 'oude' Tweede Kamer met de rood-paarse wandschilderingen.
De 'oude' Tweede Kamer met de rood-paarse wandschilderingen. © Dirk Hol

Als over twee weken het Kamerreces is afgelopen, zal het even wennen worden voor tv-kijkers en andere nieuwsvolgers. De schilderingen van Van de Wint passen vanwege hun hoogte niet in de tijdelijke zaal. Achter de kabinetsleden is daarom straks een wand met grote brokken klei te zien.


Uitnodiging om naar aarde te kijken

Het nieuwe kunstwerk genaamd ‘Aarde’ is van de hand van Jos de Putter (62). Hij trok van Zeeland naar Oost-Groningen om de brokken klei eigenhandig uit de grond te trekken. Ook verzamelde hij grote stenen. De wand is volgens De Putter een uitnodiging om naar de aarde te kijken.

De kleiwand bestaat uit vijf manshoge panelen. Kosten: 200.000 euro. Het kunstwerk is door de kunstcommissie van de Tweede Kamer gekozen uit een shortlist van vijf kanshebbers. Zoals altijd in Nederland heeft het kunstwerk ook al een bijnaam gekregen: de klimwand.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer