‘Je kunt niet meer zonder koeling’

Koelinstallaties zijn in de vleespluimveehouderij gemeengoed, weet pluimveehouder Bart Janssen uit het Drentse Zuidvelde. ‘Je kunt gewoon niet meer zonder.’

%E2%80%98Je+kunt+niet+meer+zonder+koeling%E2%80%99
© harry kannegieter

Terwijl de tempatuur dinsdag 28 graden aanwees, maakt Janssen zich niet druk. ‘We hebben nu jonge kuikens. Die produceren geen warmte en moet je ‘s nachts zelfs bijverwarmen. Op dit moment doen we niets aan koelen.’

• Lees ook: Alarm om hittestress in veehouderij

Volgens hem ondernemen collega’s ook volop actie om het in de stallen op een behaaglijke 28 graden te houden. ‘Apparatuur om de dieren te koelen zijn inmiddels standaard. Hierdoor zorgt deze warme periode niet voor meer uitval, wat in een ver verleden wel eens het geval was.’

Vernevelaar en padkoeling

Veel pluimveehouders kiezen voor een vernevelaar. Dit is een hogedruksysteem waarmee door nozzles water in de inkomende lucht wordt verneveld. Doordat warmte nodig is om dit te verdampen, wordt de temperatuur zes tot acht graden verlaagd.

Er zijn ook bedrijven met padkoeling. Bij dit systeem, dat veel in warme oorden als Italië en het Midden-Oosten wordt toegepast, wordt gewerkt met tunnelventilatie. De binnenkomende lucht gaat door een soort honingraat, waar het in contact komt met een glad en vochtig oppervlak. Dat koelt ook enorm terug.

Janssen heeft beide systemen. Wat heeft de voorkeur? ‘Het scheelt weinig, maar de padkoeling is iets fijner, daarbij wordt de luchtvochtigheid niet zo hoog.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer