Koelen met nevel in trek bij varkenshouders

Varkenshouders hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nevelinstallaties. In zes jaar tijd heeft Eddy Cornelissen van Cornelissen Systems er 450 geplaatst.

Koelen+met+nevel+in+trek+bij+varkenshouders
© Fransen Gerrits

Het installeren van nevelinstallaties begon in 2013 bij de vleesvarkens. 'Het was vrij snel uit te rekenen dat je zo'n installatie in een ongeveer een jaar kunt terugverdienen', zegt Cornelissen. 'Op een zeugenbedrijf zorgt koeling voor minder terugkomers en minder uitval onder de zeugen. Het is alleen lastig om precies aan te tonen wat het voordeel is van koeling of van andere maatregelen.'

De kosten van een installatie hangen af van de situatie. 'Voor 300 zeugen is het zo'n 5.500 euro. Kun je daarmee de uitval van drie hoogdragende zeugen voorkomen, dan heb je de installatie terugverdiend.'

Luchtinlaat

De nevelinstallatie kan het beste in de luchtinlaat worden geplaatst, dus bijvoorbeeld in de spouw of direct in dakoverstek bij een luchtinlaat op de kopgevel. De nevel krijgt dan genoeg tijd om te verdampen, want die verdamping zorgt voor de temperatuurdaling. Cornelissen berekent de installatie zodanig dat de temperatuur van de binnenkomende lucht 8 graden daalt.

Binnenkomende lucht wordt gekoeld met 8 graden.
Binnenkomende lucht wordt gekoeld met 8 graden. © Cornelissen Systems

De nevelinstallatie sluit de installateur aan op de klimaatcomputer, zodat die altijd werkt als dat nodig is. 'Als je het handmatig doet, gaat hij te laat aan en vaak ook te laat weer uit. Dan kan het te ver afkoelen en dat wil je zeker niet.'

De installatie is zo ingeregeld dat die niet alleen in de zomer werkt, maar al in het voorjaar. 'Ook een kleine verhoging in het voorjaar wil je voorkomen', zegt Cornelissen. 'Hierdoor voorkom je dat de muren in de stal opwarmen. Daardoor kun je het in de zomer koeler houden.'

Luchtvochtigheid

De installatie is gekoppeld aan de temperatuurmeting. Bij een goed uitgerekende installatie wordt een te hoge luchtvochtigheid in de stal voorkomen. Bij stallen met een overbemeten luchtinlaat plaatst Cornelissen ook een rv-meter.

'Dan moet ik meer nozzles installeren om de luchtstroom te koelen, waardoor de luchtvochtigheid te hoog kan oplopen. Om dat te voorkomen, plaats ik een rv-meter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer