Oliemarkt duwt suiker in diep dal

Door de lage olieprijs produceert Brazilië minder bio-ethanol uit suikerriet en meer suiker. Het tekort aan suiker op de wereldmarkt lijkt daardoor te verdampen, met als gevolg dat de suikerprijs recent scherp is gedaald.

Oliemarkt+duwt+suiker+in+diep+dal
© Pixabay

'Als de olieprijzen weer gaan stijgen, neemt de vraag naar bio-ethanol toe. Dat kan mogelijk een positief effect hebben op de suikerprijs. Of dat gaat gebeuren, is de vraag. Analisten die zich bezighouden met de oliemarkt denken dat de prijs nog lang op een relatief laag niveau blijft, ook als de vraag toeneemt', zegt beleidsadviseur Peter van Dijk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De (internationale) suikerprijs was sinds oktober vorig jaar bezig met een flinke opmars. Onder invloed van de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de scherpe daling van de olieprijzen, zijn de laatste maanden de suikerprijzen fors gedaald. De notering voor ruwe suiker bereikte op 21 april bereikte zelfs het laagste niveau in twaalf jaar.

Door de coronacrisis daalt ook de prijs van witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen, sinds half februari. In vergelijking met 23 maart, zijn op 30 april de internationale suikerprijzen in Londen voor dit najaar met zo'n 15 procent gedaald naar rond de 290 euro per ton voor komende herfst.


Daling olieprijs

De lage suikerprijs heeft alles te maken met de lage olieprijs, omdat er door alle beperkingen wereldwijd minder brandstof nodig is. Omdat de opslagcapaciteit vol is, is de olieprijs gedaald tot een dieptepunt van 37,63 Amerikaanse dollar per vat. Dit betekent dat olieproducenten afnemers geld zouden moeten betalen om de olie op te halen.


Omdat Brazilië door de lage olieprijs minder ethanol gaat produceren, komt er meer suiker beschikbaar voor export. De commissie van deskundigen van het Brussel suikeroverleg verwacht daardoor een afname van het tekort aan suiker aan het einde van het seizoen.

Tegelijkertijd zou de suikerconsumptie in met name Azië afnemen. Het eerder voorziene tekort van 10 miljoen ton kan daardoor aan het eind van het seizoen 2019/2020 fors lager uitvallen.


'Extra suikerproductie is pijnpunt'

Van Dijk ziet de extra productie van suiker door Brazilië als een pijnpunt. 'Brazilië is een groot land en een belangrijke speler als het gaat om de export van suiker. Hoe meer ethanol Brazilië produceert, hoe minder suiker er is voor export.'

Er zijn aanwijzingen dat de olieprijs het dieptepunt heeft bereikt, zegt Van Dijk. 'Als de olieprijs weer gaat stijgen, neemt de vraag naar bio-ethanol ook toe. Dat is een klein lichtpuntje aan de horizon.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer