Franse+boeren+moeten+%27foute%27+bietenpercelen+vernietigen
Nieuws
© Han Reindsen

Franse boeren moeten 'foute' bietenpercelen vernietigen

Franse suikerbietentelers moeten zo'n 500.000 ton bieten vernietigen omdat er bestrijdingsmiddelen zijn ingezet met stoffen die niet zijn toegelaten in de Europese Unie.

Het Franse ministerie van Landbouw heeft opdracht gegeven tot vernietiging van bietenpercelen in Noord- en Oost-Frankrijk. Het ministerie heeft ontdekt dat er percelen zijn behandeld met een herbicide die in de Europese Unie verboden zijn. Het gaat om drie werkzame stoffen.

De toxiciteit van een chemische stof zijn eind mei en eind juni aan het ministerie gemeld. Het zou verband houden met fouten tijdens de formulerings- en verpakkingsfasen van de producten door het bedrijf Adama in Israël.


Consumenten beschermen

Volgens het ministerie moeten de boeren ongeveer 500.000 ton bieten vernietigen. Dit is nodig om de consumenten volledig te beschermen. Daarmee worden de boeren 100 procent getroffen, zonder te weten of ze zullen worden gecompenseerd.

Volgens de bond van bietentelers Champagne Bourgogne gaat het om circa 1,5 procent van de nationale productie. Er zijn gesprekken met Adema om tot een 'minnelijke schikking' te komen.

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer