Weer tegenvaller Bayer in Roundup-zaak

De Duitse chemiereus Bayer heeft opnieuw een rechtszaak verloren in de juridische strijd rond bestrijdingsmiddel Roundup. Het Amerikaanse hof van beroep in San Francisco weigerde om een beslissing uit 2019 nietig te verklaren, waarin wordt gesteld dat het middel kankerverwekkend is.

Weer+tegenvaller+Bayer+in+Roundup%2Dzaak
© Haijo Dodde

Het besluit kan meer consumenten aanmoedigen een claim tegen Bayer in te dienen. Er zijn er al duizenden claims tegen het bedrijf ingediend, deze zaken probeert Bayer voor een bedrag van 11 miljard dollar te schikken. Bayer hoopte met een positief oordeel dat het duizenden lopende zaken zou kunnen afhandelen.

In het beroep stelde Bayer dat de bevoegdheid om de etikettering van herbiciden te reguleren, ligt bij het Amerikaanse Environmental Protection Agency. Daarmee is het voor staten afzonderlijk niet toegestaan eisen op te leggen die afwijken van de federale eisen. Het chemieconcern zei dat het vonnis van de jury waartegen het beroep aantekende ten onrechte was gebaseerd op een Californische wet, die Bayer verplicht consumenten te waarschuwen voor het kankerrisico.


50 miljoen dollar per eiser

De eiser in de zaak getuigde dat hij jarenlang Roundup gebruikte op zijn land. De blootstelling zou een zeldzame vorm van lymfklierkanker hebben veroorzaakt. De juryleden kenden de man meer dan 80 miljoen dollar toe, wat later door de rechter werd teruggebracht tot 25 miljoen dollar. Dat bedrag werd door het hof van beroep bevestigd. De rechtszaak was de tweede van drie Roundup-processen die Bayer in 2018 en 2019 verloor met een gemiddelde toekenning van bijna 50 miljoen dollar per eiser

Bayer kreeg de kwestie rond Roundup als erfenis bij de eerdere overname van het Amerikaanse Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat het onkruidbestrijdingsmiddel veilig is. Studies en gezondheidsautoriteiten hebben volgens Bayer geoordeeld dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, niet kankerverwekkend is voor mensen. In Nederland heeft het middel een reguliere toelating. .

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer