Zonvarken biedt meer ruimte voor eigenheid van het varken

Loes Borkes startte begin mei bij coöperatie Zonvarken in het Gelderse De Heurne als dierverzorger. Half mei kregen de 23 zeugen biggen. Borkes geniet ervan. 'Het is totaal anders dan gangbaar of biologisch. Er is meer ruimte voor de eigenheid van het varken.'

Zonvarken+biedt+meer+ruimte+voor+eigenheid+van+het+varken
© Hans Prinsen

Borkes is dierverzorger en werkte op verschillende varkensbedrijven. Wat haar aanspreekt, zijn de dieren die in familieverband leven. Twee complete tomen biggen blijven van de geboorte tot de slacht bij elkaar.

Ook noemt Borkes de ruimte die de dieren hebben, de frisse lucht in de stal en de relaxte sfeer. 'Soms zit ik even tussen de varkens om ze aandacht te geven. Hoe mooi is het als je het zo kunt verdienen?'


Zoektocht

Zonvarken is een initiatief van Rob Nieuwenhuis, Jeroen Koks en de broers Otto en August Offenberg. Alle vier werken ze in de varkenshouderij en al een aantal jaren worstelen ze met de vraag of het in de varkenshouderij ook anders zou kunnen. Hun antwoord op die vraag is Zonvarken.

'Met ons concept willen we laten zien dat een maximaal dierenwelzijn en minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur samengaan met een gezond inkomen voor de boer', zegt August Offenberg.


Het concept gaat uit van vijftig zeugen, verdeeld over twee gespiegelde stallen. De eerste stal is klaar. De bouw van de tweede is in volle gang. Offenberg verwacht dat half november de eerste Zonvarkens worden geslacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer