Fotograaf biedt uniek kijkje in Staphorster boerenleven

In Museum Staphorst is tot eind van dit jaar de foto-expositie Kleurrijk Staphorst te zien. Fotograaf Annie van Gemert legde in de afgelopen twee jaar in een unieke serie diverse klederdrachten, agrarische activiteiten en interieurs van boerderijen vast.

Van Gemert was in eerste instantie van plan een fotoserie te maken over klederdracht. Tot ze op een goede dag werd uitgenodigd om eens een boerderij van binnen te bekijken. Ze viel meteen voor de unieke interieurs.

'Met klederdracht ga je natuurlijk al een stukje terug in de tijd. Maar als je in zo'n boerenkeuken staat, dan staat de tijd echt stil. Ik was gefascineerd door de kenmerkende kleuren, de oude meubels en de erg fraaie tegeltableaus', zegt de fotograaf.


Beetje spijt

In het museum hangt een selectie prints uit het uitgebreide fotoboek Kleurrijk Staphorst dat Van Gemert onlangs heeft uitgebracht. 'Ik liep eigenlijk al twintig jaar geleden met dit idee rond, maar toen kregen andere fotoprojecten voorrang. Daar heb ik nu wel een beetje spijt van, want toen zag je in Staphorst en Rouveen nog veel meer klederdracht op straat. Nu zijn het vooral de oudere boerinnen die dat nog dragen. Ik heb weleens met vrouwen gesproken die nog nooit andere kleding hebben gedragen dan klederdracht.'

Ondanks het feit dat je als buitenstaander het gevoel kunt krijgen dat je in Staphorst teruggaat in de tijd, wil Van Gemert benadrukken dat de boeren zich absoluut niet afsluiten voor de problemen en uitdagingen van de tegenwoordige tijd.


Op de hoogte

'In dat opzicht is er dus geen verschil met collega's uit Flevoland of Zeeland. De boeren houden het nieuws goed bij', stelt Van Gemert. 'Ook hier maakt men zich zorgen over het hele stikstofverhaal. En over de manier waarop de politiek met boeren omgaat. De neerbuigende houding van de politiek ten opzichte van de boeren voelen ze hier in Staphorst net zo goed als in Limburg.'

De fotograaf beseft goed dat ze met haar project Kleurrijk Staphorst een verdwijnende wereld heeft gefotografeerd. 'Jongeren dragen geen klederdracht meer. Hooguit tijdens speciale dagen en feesten. En boerderijen die worden verkocht en niet op de monumentenlijst staan, worden vaak van binnen gestript. Inclusief alle fraaie tegels. Dat vind ik heel triest om te zien en daarom is het mooi dat ik die oude interieurs toch nog heb vastgelegd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer