Belgen+ontwikkelen+duurzaam+alternatief+tegen+phytophthora
Nieuws
© Haijo Dodde

Belgen ontwikkelen duurzaam alternatief tegen phytophthora

Belgische onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waardoor aardappelen een verhoogde weerstand krijgen tegen Phytophthora infestans.

De behandeling is gebaseerd op vluchtige organische stoffen die vrijkomen wanneer planten weefselschade oplopen, zoals bij het maaien van gras. 'Sommige van deze natuurlijke stoffen kunnen een signaal geven aan andere planten waardoor bijvoorbeeld de tolerantie tegen plantenziekten wordt verhoogd', zegt onderzoeksleider Geert Haesaert van de Universiteit Gent.

Het onderzoek is uitgevoerd in het ras Bintje, dat gevoelig is voor de bekende ziekte. De aardappelen werden blootgesteld aan Z-3-HAC (vluchtige organische stof), die ook de typische geur van vers gemaaid gras veroorzaakt. Daarna werden de planten op verschillende tijdstippen besmet met phytophthora.


Overgevoelingsheidssymptomen

'We observeerden dat de vooraf blootgestelde aardappelplanten typische overgevoeligheidssymptomen vertoonden wat wijst op het activeren van het resistentiemechanisme bij de behandelde planten. Het resultaat was een duidelijke verlaging van de ziekte-intensiteit', licht Haesaert toe.


'De meeste aardappeltelers zijn afhankelijk van herhaalde behandelingen met fungiciden. De Green Deal van de Europese Unie voorziet een reductie van 50 procent op het gebruik van conventionele fungiciden waardoor de nood aan een groen alternatief groter is dan ooit', zegt Haesaert. Via meer genexpressieonderzoek kon worden aangetoond dat de vluchtige organische stof verschillende defensiegerelateerde genen activeert waardoor de plant in een verhoogde zelfverdedigingsmodus gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer