Regen+veroorzaakt+groeischeuren+en+holheid+bij+aardappelen
Nieuws
© PCA

Regen veroorzaakt groeischeuren en holheid bij aardappelen

De intense regenbuien hebben al heel wat schade teweeggebracht. Naast het risico op knolphytopthora is er bij aardappelen kans op groene knollen (afgeregende ruggen), groeischeuren en holheid.

Groeischeuren zijn het gevolg van een explosieve groei. Veel neerslag in korte tijd, vaak in combinatie met veel stikstof, heeft de knollen doen scheuren. De verschillen tussen rassen (Bintje, Solist, Fontane) en percelen zijn groot, constateert het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België.

Ook holheid lijkt steeds meer voor te komen, onder andere in het ras Alegria. Het natte weer en de snelle groei spelen ook hier een rol. Door het lage knolaantal per struik komt per knol relatief meer vocht en stikstof beschikbaar, wat leidt tot te snelle groei.


Laag drogestofgehalte in knol

Het drogestofgehalte in de knol is vaak nog zeer laag, meldt PCA. De celspanning is zodanig hoog dat de weefsels elkaar lossen in het centrum van de knol. Bij verdere groei wordt dit een holte. Doorgaans is het onderwatergewicht van de partij nog niet hoog genoeg om te rooien of te loofdoden.

Het aandeel holle knollen kan dus verder toenemen. Vooral rassen met een laag knolaantal zijn gevoelig. Vandaar de noodzaak van een voldoende nauwe plantafstand.

Hier en daar beginnen partijen Fontane weer te bloeien. Bloei duidt op nieuwe bladgroei en nieuwe knolgroei. Deze hergroei is gerelateerd aan stress en doet zich des te meer voor naarmate er meer stikstof beschikbaar is. Mogelijk zal er op sommige percelen een tweede knolzetting optreden. Deze knolletjes zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen uitgroeien, verwacht PCA.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer