Belgische zuivelaars draaien meer omzet

De omzet van de Belgische zuivelindustrie is in 2020 gestegen. Dat komt niet alleen doordat melkveehouders meer melk hebben geleverd, ook steeg het thuisverbruik. Op kleinverpakkingen zit meer marge dan op ingrediënten.

Belgische+zuivelaars+draaien+meer+omzet
© Pixabay

De omzetgroei steeg van 7 procent voor yoghurt tot 19 procent voor room, meldt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie. Hierdoor is de omzet op hetzelfde niveau als 2018, in 2019 was er sprake van een dipje. Belgische zuivelverwerkers hebben in 2020 in totaal voor 137 miljoen euro geïnvesteerd.

Dat is 18 procent meer dan in 2019, toen ook al 32 procent meer werd uitgegeven dan in 2018. De werkgelegenheid is sinds 2015 met 10 procent toegenomen. Naast capaciteit en modernisering investeert de zuivelindustrie ook in duurzamere verpakkingen, hergebruik van water en grotere energie-efficiëntie.


Dunnere folies

Zo werd geïnvesteerd in verpakkingen met een laagje minder, met hernieuwbare materialen of met gerecycleerde plastics en in dunnere folies. De vernieuwing van verwerkingsinstallaties leidt tot een grotere energie-efficiëntie. Dat alles zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot.

Daarnaast investeert de zuivelindustrie fors in hergebruik van water uit melk en op zuivering van afvalwater. Het volume hergebruikt water steeg met 17 procent ten opzichte van 2019. Hierdoor komt 35 procent van het watergebruik uit alternatieve bronnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer