Onrust Wierdense Veld over gebiedsproces

Boeren rondom Natura 2000-gebied Wierdense Veld voelen zich in hun hemd gezet door provincie Overijssel, nu het gebiedsproces na een stop van twee jaar wordt hervat. 'We weten niet waar we aan toe zijn en voelen ons persona non grata', klinkt het.

Onrust+Wierdense+Veld+over+gebiedsproces
© Emiel Muijderman

Het proces werd in 2019 stopgezet toen bleek dat er voor een groter gebied maatregelen getroffen zouden moeten worden dan in eerste instantie was voorzien. Bovendien was er spanning met een ander doel in het gebied, de drinkwaterwinning.

Het provinciebestuur heeft daarna samen met landbouwminister Carola Schouten op Europees niveau gevraagd of de Natura 2000-bestemming voor het kleine Wierdense Veld aan de kant kon worden geschoven.


Geen andere optie

Het antwoord daarop was nee, waardoor de provincie geen andere optie zag dan het gebiedsproces weer op te starten. Tot ontsteltenis van de veertien landbouwgezinsbedrijven die worden geraakt in hun bedrijfsvoering, zegt Bram Egberts. Hij is een van hen. 'Je hebt het over 180 hectare extra aan bufferzone. Voor natuur die je waarschijnlijk nooit gaat realiseren, zelfs hydrologen plaatsen grote vraagtekens bij de haalbaarheid om het hoogveen in het Wierdense Veld te herstellen.'


Het besluit door te gaan met het proces laat boeren in het ongewisse, stelt Egberts. 'Je weet niet waar je aan toe bent.'

Boven alles storen de boeren zich aan de in hun ogen gebrekkige communicatie van de provincie. 'Toen het proces werd stilgelegd, is een klankbordgroep opgericht. Sindsdien is er één bijeenkomst geweest waar we actief konden meedoen, voor de rest waren het alleen bijpraatsessies die van tevoren waren uitgedacht. Het is gewoon eenrichtingsverkeer.'


'Wel degelijk geïnformeerd'

Provinciewoordvoerder Liesbeth van Litsenburg laat in een reactie weten dat betrokken eigenaren wel degelijk zijn geïnformeerd over zowel de voortgang als de conclusies die zijn getrokken. 'Gedeputeerde Ten Bolscher heeft in de achterliggende twee jaar zelf vier gesprekken gehad met de betreffende boeren en inwoners: twee fysiek en twee online. Daarnaast heeft de toenmalige programmaleider N2000 anderhalf jaar geleden ook een gesprek gehad waar ruimte was voor alle vragen. Vanuit de provincie heeft Gerrit Valkeman ook verschillende persoonlijke gesprekken gevoerd en stond hij altijd beschikbaar voor vragen.'

Van Litsenburg zegt dat de provincie met bedrijven naar hun toekomstperspectief wil kijken. 'De provincie is en blijft graag met de eigenaren in gesprek om te komen tot een passende aanbieding.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer