Werelderfgoed belemmert boeren bij bouw

De Noord-Hollandse gemeente Beemster hanteert te strikte regels voor het behoud van de Werelderfgoedstatus van de droogmakerij. Volgens LTO Noord is een meer praktische aanpak vereist bij concrete bouwaanvragen.

Werelderfgoed+belemmert+boeren+bij+bouw
© APA

De gemeente werkt momenteel aan een herziening van het bestemmingsplan dat dateert van 2012. Deze actualisering moet dit najaar worden afgerond, nog voor de gemeentelijke samenvoeging met Purmerend op 1 januari 2022.

LTO-bestuurder Jan van Baar merkt dat veel collega's in de Beemster al jaren vastlopen bij bouwaanvragen. 'De gemeente is daar extra scherp op, sinds de Beemster als Werelderfgoed is aangemerkt. Vaak is onduidelijk wat wel en niet mag, procedures verlopen vaak stroperig, terwijl de uitkomst in veel gevallen negatief is. Dat staat een goede bedrijfsvoering in de weg.'


Op gespannen voet

Jurist Pieter de Vries heeft in opdracht van LTO Noord een zienswijze opgesteld en merkt op dat de Werelderfgoedstatus en de agrarische belangen soms op gespannen voet staan. 'Ondernemers zijn ook trots op de waardering voor het strakke polderlandschap, maar willen daar wel blijven boeren. Soms is een uitbreiding van een stal of schuur dan noodzakelijk.'

De afgelopen weken dienden ook veel individuele ondernemers bezwaren aan tegen de ontwerpherziening, met het oog op nog lopende verzoeken voor ruimtelijke aanpassingen aan hun bedrijf. 'Er leeft veel onvrede over diverse slepende procedures', stelt Van Baar.


Keukentafelgesprekken

De afgelopen maanden trad LTO Noord geregeld met de gemeente in overleg. 'Daarbij hebben we onze bezwaren op de huidige aanpak kunnen toelichten. De gemeente staat open voor keukentafelgesprekken, om helder te krijgen wat volgens ondernemers nodig is. En om samen te kijken hoe dat kan worden gerealiseerd, zonder het landschap onnodig aan te tasten. Graag zouden we die onder onafhankelijk voorzitterschap laten plaatsvinden met als doel heldere afspraken over de termijnen waarbinnen besluiten moeten worden genomen.'

Van Baar erkent ook de voordelen van de Werelderfgoed-status. 'Daarmee blijft de droogmakerij beschermd. Hoewel de gemeente met een woningbouwopgave zit en nu wel volop aan het bouwen is in Middenbeemster. Straks, met de stad Purmerend erbij, geeft die status de sector waarschijnlijk toch extra bescherming.'

De Vries merkt op dat Beemster na de eerste reactie van LTO Noord op het voorontwerp wel al veel aanbevelingen in de ontwerp herziening heeft opgenomen. 'Dat stemt ons hoopvol voor het vervolg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer