Maasheggengebied krijgt erkenning van Unesco

De Brabantse Maasheggen zijn officieel aangewezen als eerste Unesco-biosfeergebied in ons land. Unesco Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Maasheggengebied+krijgt+erkenning+van+Unesco
© Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

De erkenning als biosfeergebied geldt voor gebieden waar sprake is van een unieke relatie tussen natuurlijk en cultureel erfgoed. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) startte in 2016 samen met de gemeente Boxmeer de procedure om het Maasheggengebied door Unesco aangewezen te krijgen.

De Maasheggen zijn het oudste cultuurlandschap van Nederland. In grote delen van het gebied is het heggenlandschap nog ouder dan de oudste wegen, zelfs die uit de Romeinse tijd. Het karakteristieke met hagen omlijste gebied omvat naast heggen onder meer weides, poelen en knotbomen.

Vlechten van heggen

De in elkaar vervlochten meidoorns dienen al honderden jaren als natuurlijke hekwerken om vee binnen de perken te houden. Het vlechten van heggen is ook vandaag de dag nog een springlevende traditie. Jaarlijks wordt door Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBoX) in de Maasheggen het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten georganiseerd.

Voor de Noordelijke Maasvallei biedt de toekenning van de biosfeerstatus kansen voor verdere duurzame ontwikkeling waarin het karakter van het gebied wordt versterkt. De toekenning van de biosfeerstatus is ook ondersteund door de gemeenten Boxmeer en Cuijk, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, waterschap Aa en Maas, SlaBoX, ZLTO en provincie Noord-Brabant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer