Boeren tekenen afspraken over status werelderfgoed

De landbouw en gemeenten in het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord hebben afspraken gemaakt over de ontwikkelruimte van de agrarische sector als het gebied wordt aangewezen als Unesco Werelderfgoed.

Boeren+tekenen+afspraken+over+status+werelderfgoed
© Joost de la Court

De bezwaren van de landbouw tegen de beschermde status van een Unesco werelderfgoed zijn daarmee van tafel. Maandagmiddag is daarom een convenant getekend.

Bufferzone

De boeren maakten eerder bezwaar tegen het plan om van het gebied Unesco werelderfgoed te maken. Deze status dreigde de boeren te veel beperkingen op te leggen. Die beperkingen zouden gelden in de beschermende bufferzone die rondom het werelderfgoed is ingetekend. Juist in die bufferzone ligt veel landbouwgrond.

De gemeenten hebben nu verklaard dat agrarische bedrijfsontwikkeling niet onder de bufferzone valt, maar net zoals voorheen via het bestemmingsplan blijft geregeld. Daarnaast is afgesproken dat er geen nieuwe belemmerende regels bijkomen mocht de erfgoedstatus een feit worden.

Vereniging

Om hun specifieke belangen goed te kunnen dienen, hebben de boeren in het betreffende gebied de vereniging Agrarische Belangen Oorden en Parten opgericht. De vereniging telt zo'n zeventig leden.

Of het gebied van de voormalige Koloniën van Weldadigheid de werelderfgoedstatus ook daadwerkelijk krijgt, moet nog blijken. Ook de twee voormalige armenkoloniën in België, Wortel en Merksplas, doen mee in de aanvraag.

Nominatie

Morgen beslist cultuurminister Jet Bussemaker of de nominatie wordt omgezet in een aanvraag. Als alles volgens plan verloopt, kan in 2018 duidelijk worden of de status er ook komt. Dat is het jubileumjaar waarin 200 jaar Kolonien van Weldadigheid worden gevierd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer