ZuiderZwam krijgt Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant

ZuiderZwam in Tilburg krijgt van provincie Noord-Brabant een Agrofoodpluim, omdat het bedrijf de lokale en circulaire economie verbindt met een duurzaam verdienmodel. ZuiderZwam maakt voedsel van koffiedrab. De oesterzwammen die groeien op de koffiedrab, zijn geliefd in Tilburg en omgeving.

ZuiderZwam+krijgt+Agrofoodpluim+van+provincie+Noord%2DBrabant
© Wim Hollemans

Eigenaar Jacqueline van Eerd van ZuiderZwam verricht de werkzaamheden op het terrein van Ut Rooie Bietje in hartje Tilburg. Hier vermengt zij de koffiedrab in een betonmolen met andere grondstoffen. Dit zijn onder andere gierstkorrels, die geënt zijn met sporen van de oesterzwam, koffieschilletjes die een restproduct van koffieboonverbranding zijn en kalk voor de pH-waarde.

Vervolgens gaat het mengsel in twee klimaatgestuurde containers. In de eerste container wordt het groeien onder boomschors nagebootst door zuurstof toe te voegen en te zorgen voor de juiste temperatuur en vochtigheid. De andere container is voor de fruitfase. Hier hangt Van Eerd het mengsel in plastic zakken met sneden erin, zodat de oesterzwammen tot vol formaat kunnen groeien.

Verdienmodel

Sinds Van Eerd in 2016 begon met ZuiderZwam, heeft het verdienmodel zich steeds verder ontwikkeld. Inmiddels zet ZuiderZwam per week een kleine 100 kilo koffiedrab om in circa 15 kilo aan oesterzwammen. Zo verkoopt het bedrijf oesterzwamkroketten en -bitterballen in Tilburg en omgeving. Ze zijn te krijgen bij horecagelegenheden, cateraars en consumenten, bij gemeente Tilburg en het Textielmuseum, bij hogescholen en de universiteit.

Sinds ik dit doe, ben ik gewoon gelukkig geworden

Jacqueline van Eerd, eigenaar ZuiderZwam

Daarnaast zijn er gedroogde oesterzwammen voor in bouillons, pasta's en sauzen. ZuiderZwam ontwikkelt zelfs oesterzwambonbons en -worstenbroodjes. Met de growkits van ZuiderZwam kunnen consumenten zelf koffiedik omzetten in oesterzwammen. Sinds kort is de bitterbal van ZuiderZwam ook opgenomen in de 100 procent plantaardige Beste Brabantse Borrelplank en wordt daarmee breder in Noord-Brabant verkocht.

Circulair en duurzaam

ZuiderZwam bewijst dat het mogelijk is om op lokale schaal een circulair en duurzaam verdienmodel te realiseren voor de primaire sector. Van Eerd heeft haar inspiratie gekregen van een soortgelijk initiatief in Rotterdam, Rotterzwam. 'Sinds ik dit doe, ben ik gewoon gelukkig geworden', zegt ze. Volgens provincie Noord-Brabant verdient die aanpak een Agrofoodpluim.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66): 'ZuiderZwam laat een onverwachte vorm van landbouw en voedsel zien. In een lokale kringloop wordt afval een grondstof. En vleesvervangers kunnen niet alleen gezond zijn, maar ook heel lekker. Het zijn allemaal afzonderlijk al inspirerende elementen om te kopiëren in andere productieketens.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer