Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft zaterdag bij bijenvolken van een imker uit Noord-Brabant de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld.

Bijenvolk+positief+getest+op+ziekte+Amerikaans+vuilbroed
© WUR

De besmette, zieke bijenvolken worden geruimd om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Een besmetting met Amerikaans vuilbroed is zeldzaam in Nederland.

Amerikaans vuilbroed (AVB) is een bacteriële broedziekte van de honingbij en een van de vier aangifteplichtige dierziekten bij bijen. Bijenhouders die een verdenking constateren van de ziekte, zijn verplicht melding te maken via het meldpunt dierziekten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

AVB treft alleen de larven in de bijenkast. Volwassen bijen raken door de sporen van deze bacterie niet geïnfecteerd. Bij een besmetting met deze ziekte vertonen de broedramen onregelmatig verspreide, verzegelde broedcellen met gedeeltelijk ingevallen celdeksels.


Verspreiding

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae die massaal sporen vormt bij een uitbraak. De sporen kunnen op verschillende manieren verspreid raken. Bovendien zijn de sporen persistent en kunnen ze lange tijd latent aanwezig zijn in een bijenvolk.


De bestrijding van een uitbraak wordt uitgevoerd door de bijenhouders zelf in samenwerking met bijengezondheidscoördinatoren. De NVWA houdt hier toezicht op. Om de imkers bij de bestrijding te ondersteunen, stelt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een verplaatsingsverbod voor bijenvolkeren binnen een straal van 3 kilometer rondom de besmette locatie in. Dit verbod duurt ten minste dertig dagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer