Landbouwministers: 10 procent bijensterfte toelaatbaar

De Europese ministers van Landbouw dringen aan op een nieuwe 'realistische' benadering van insectenbescherming. De Europese Commissie is bereid de maximale reductie in koloniegrootte vast te stellen op 10 procent. Italië, Frankrijk en Nederland vragen om strengere doelstellingen en vinden 7 procent jaarlijkse sterfte maximaal toelaatbaar.

Landbouwministers%3A+10+procent+bijensterfte+toelaatbaar
© Willem Dijkema

Er moeten strengere criteria worden gehanteerd voor gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw als ze bijen in gevaar brengen. De EU-landbouwministers zijn het eens over een hoger beschermingsniveau. 'Het principe is duidelijk, maar de vraag is waar de grens wordt gelegd', zegt de Portugese voorzitter.

Gewasbeschermingsmiddelen kunnen in de Europese Unie (EU) alleen worden toegelaten als ze geen schadelijke effecten hebben op de menselijke gezondheid en geen onaanvaardbare effecten hebben op het milieu. Sommige landen vinden een jaarlijkse bijensterfte van 25 procent of meer geen groot probleem, andere landen willen veel minder. De Europese Commissie meent met 10 procent redelijk in het midden te zitten.


Richtlijn

Critici vinden de huidige, uit 2013 stammende, richtlijn van het Europese bureau voor voedselveiligheid Efsa tekortschieten. In aanloop naar het EU-ministersoverleg lieten milieuorganisaties dan ook van zich horen. In Nederland pleitte een groep wetenschappers en milieuorganisaties voor strengere Europese richtlijnen voor de bescherming van bijen.

De critici zijn het niet eens met het gehanteerde rekenmodel waarmee de natuurlijke sterfte in honingbijenkolonies kan worden vastgesteld. Die studie is deels betaald met subsidie van de chemische industrie. Volgens milieuorganisaties zit het model zo in elkaar dat het een te hoog aandeel van de sterfte als 'natuurlijk' wordt aangemerkt. De vrees bestaat dat er daardoor toch voor bijen zeer schadelijke chemische gewasbeschermingsmiddelen op de landbouwmarkt kunnen worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer