In een ochtend 11 hectare koolzaad maaien

Loonwerker Kees Doornbos maaide donderdagochtend al vroeg het koolzaad van akkerbouwer Homme Jan Ritsema in het Groningse Overschild.

In+een+ochtend+11+hectare+koolzaad+maaien
© Koos v.d. Spek

De loonwerker is tevreden over de omstandigheden en meldt dat een ochtend werk voor 11 hectare genoeg was. 'Dit koolzaad is al behoorlijk rijp. Om de uitval van zaad te beperken, is het mooi als het gewas tijdens het maaien nog wat vochtig is van de dauw. Het had wat dat betreft nog wel iets vochtiger mogen zijn.'

Doornbos verwacht dat Ritsema zaterdag het koolzaad vanaf het zwad gaat dorsen, omdat in het weekend opnieuw onweersbuien worden verwacht. 'Normaal laten de koolzaadtelers het gewas wel een paar dagen langer op het land liggen, maar dan moeten de weersverwachtingen dat wel toelaten.'


Kleiner areaal maaien

Het voordeel van eerst koolzaad maaien ten opzichte van dorsen vanaf de stam, is dat het gewas egaler afrijpt en beter droogt, geeft Doornbos aan. 'We merken echter wel dat steeds meer akkerbouwers zelf een combine hebben om hun koolzaad rechtstreeks te dorsen. Het areaal dat wij eerst maaien, wordt dus geleidelijk kleiner.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer