Lage Duitse graanoogst met extreme regionale verschillen

De graanoogst in Duitsland komt uit op 42,4 miljoen ton, duidelijk minder dan het meerjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de oogstbalans van de Duitse boerenvereniging DBV, die extreme regionale verschillen constateert.

Lage+Duitse+graanoogst+met+extreme+regionale+verschillen
© Dirk Hol

De 42,4 miljoen ton betekent dat de graanoogst zo'n 2 miljoen ton of bijna 5 procent onder het gemiddelde voor de jaren 2015 tot 2019 van 44,4 miljoen ton ligt. De DBV schat de oogst van koolzaad op 3,3 miljoen ton.


'Op veel plaatsen was 2020 het derde jaar dat werd gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, die het voortbestaan van sommige bedrijven in gevaar brachten. Daarom hebben we dringend een versterking van de individuele risicovoorziening nodig door middel van een door de staat gesteunde risicoverzekering en de invoering van een belastingreserve', eist DBV-voorzitter Joachim Rukwied.


Forse oogstverliezen

'De opbrengsten variëren enorm, zelfs op kleine schaal, afhankelijk van de neerslagverdeling en de kwaliteit van de bodem. Afhankelijk van de regio hebben de boerderijen opnieuw te maken met forse oogstverliezen als gevolg van enorme droogte, nachtvorst in mei of het massaal voorkomen van muizen', legt Rukwied uit.

De gemiddelde opbrengst van alle graansoorten, met 7 ton per hectare, komt overeen met het gemiddelde voor de jaren 2015 tot 2019. Met net geen 6,1 miljoen hectare is het graanareaal bijna 240.000 hectare of 4 procent kleiner dan het langjarig gemiddelde.


Wintertarwe

Wintertarwe is de belangrijkste graansoort in Duitsland. De daling van het areaal is dit jaar bijzonder drastisch. Volgens de voorlopige enquête door het Federaal Bureau voor de Statistiek werd dit jaar minder dan 2,8 miljoen hectare wintertarwe verbouwd, een daling van bijna 300.000 hectare ten opzichte van vorig jaar.

Op landelijk niveau werd een opbrengst van gemiddeld 7,6 ton per hectare behaald, wat 2,5 procent hoger is dan de opbrengst van vorig jaar van 7,5 ton per hectare. Op basis van het geactualiseerde teeltoppervlak is het oogstvolume 21,1 miljoen ton (vorig jaar: 22,8 miljoen ton).


Wintergerst en -rogge

Op een oppervlakte van 1,3 miljoen hectare werd wintergerst verbouwd. Dit betekent dat het teeltareaal kleiner is dan vorig jaar (bijna 1,4 miljoen hectare). De landelijk gemiddelde opbrengst is 6,7 ton per hectare (vorig jaar: 7,2 ton per hectare). Dit komt door de droogte in maart en april en door de nachtvorst in mei.

Het areaal voor winterrogge is opnieuw bovengemiddeld met 634.000 hectare (2015 tot 2019: 577.000 hectare). Aangenomen kan worden dat het roggeareaal niet volledig werd benut voor graanproductie, maar deels als kuilvoer. Hierdoor is de oogst van 3,5 miljoen ton winterrogge meer een berekende hoeveelheid dan een op de markt beschikbare oogst. Met 5,5 ton per hectare ligt de opbrengst van rogge 7 procent boven het meerjarig gemiddelde van 5,1 ton per hectare.


Zomergerst

Zomergerst werd verbouwd op een oppervlakte van 367.000 hectare. De teelt is met 10.000 hectare uitgebreid ten opzichte van vorig jaar. Net als bij de oogst van vorig jaar levert het gemiddelde 5,1 ton per hectare op. Hierdoor is de oogst 1,9 miljoen ton (vorig jaar: 1,8 miljoen ton).

Zomergerst wordt bij de vereiste kwaliteit vooral als brouwgerst gebruikt. Door het coronavirus was er bij cafés, restaurants en grote evenementen minder vraag naar bier. Daardoor zijn de producentenprijzen voor brouwgerst momenteel 163 euro per ton, ongeveer 20 euro per ton lager dan de prijs van vorig jaar.


Koolzaad

Het belangrijkste oliegewas in Duitsland is winterkoolzaad. Voor de oogst van 2020 werd een oppervlakte van 954.000 hectare verbouwd. Ten opzichte van de 853.000 hectare van vorig jaar komt dit overeen met een uitbreiding van 12 procent. Het vijfjarig gemiddelde van 1,2 miljoen hectare wordt duidelijk gemist.

De koolzaadopbrengsten van 3,5 ton per hectare liggen iets boven het gemiddelde voor de jaren 2015 tot en met 2019 van 3,4 ton per hectare. De koolzaadoogst is met 3,3 miljoen ton beduidend beter dan vorig jaar (2,8 miljoen ton), maar blijft door het relatief kleine teeltoppervlak 20 procent onder het meerjarig gemiddelde van 4,1 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer