Stabiele prijsvorming op rustige tarwemarkt

Een lagere productie, maar toch een hogere verwachte eindvoorraad volgens de voorspelling van het Amerikaanse landbouwministerie USDA hebben nauwelijks effect op de tarweprijzen. De internationale tarwemarkt lijkt in balans met termijnnoteringen tussen 180 en 185 euro per ton voor voertarwe.

Stabiele+prijsvorming+op+rustige+tarwemarkt
© Niels de Vries

Op de regionale landbouwbeurzen in Nederland variëren noteringen voor voertarwe de laatste weken tussen 167 en 179 euro per ton. De beurzen omschrijven de tarwemarkt als rustig. Vaak is het een aanwijzing dat er voldoende aanbod is voor de vraag van dit moment.


De meeste tarwe in Nederland is geoogst. CZAV en Agrifirm melden dat de oogst vlot is verlopen vanwege de gunstige omstandigheden met vochtgehaltes van 12 tot 15 procent. De kwaliteit van de tarwe is daardoor hoofdzakelijk goed te noemen.


Lagere opbrengsten dan vorig jaar

Wel schat Agrifirm de opbrengsten van de graangewassen gemiddeld 20 procent lager dan de recordoogst van vorig jaar. Vooral op droogtegevoelig gronden valt de productie soms tegen. Op percelen met goede vochtvoorziening noteren tarwetelers met gemak korrelopbrengsten van 10 ton en meer.

China mag zich de grootste producent van tarwe noemen

De internationale tarwemarkt lijkt eigenlijk de hele zomer al aardig in balans. Vanaf eind juni variëren de termijnnoteringen voor voertarwe bij de Matif in Parijs tussen 175 en 185 euro per ton. Het laatste rapport van World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) van het Amerikaanse landbouwministerie USDA geeft de markt wel enigszins een positieve impuls. Daardoor komt het prijsniveau nu vaak uit op 180 euro per ton of hoger.


3,3 miljoen ton minder tarwe

In het rapport dat vorige week werd gepubliceerd, stelt USDA de wereldoogst van tarwe voor het seizoen 2020-2021 met 3,3 miljoen ton naar beneden bij. De totale oogst wordt nu geraamd op 766 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar en 4,8 procent meer dan in het seizoen 2018-2019.

De kleinere oogst komt vooral voor rekening van de Europese Unie. USDA verlaagde de oogstprognose voor de EU van 139,5 miljoen ton naar 135,5 miljoen ton.


Prognosecijfers

Op basis van de huidige prognosecijfers van het landbouwministerie mag China zich met een verwachte oogst van 136 miljoen ton daardoor de grootste tarweproducent van de wereld noemen. Ook de tarweoogsten voor onder meer Kazachstan (-1 miljoen ton), Turkije (-1 miljoen ton) en Argentinië (-0,5 miljoen ton) worden lager ingeschat.

Daartegenover staan hogere productieverwachtingen voor Rusland (+1,5 miljoen ton), Brazilië (+1,1 miljoen ton) en Oekraïne (+0,5 miljoen ton). Overigens maken analysebureaus in Rusland en Canada melding van tarweopbrengsten die nog aanmerkelijk hoger zijn dan de prognosecijfers van USDA.


Oekraïne

Voor Oekraïne zal de uiteindelijke tarweoogst 2,5 miljoen ton lager uitvallen dan vorig seizoen. USDA gaat uit van 27 miljoen ton tarwe, maar de lokale autoriteiten houden rekening met nog minder. De exportlimiet voor dit seizoen is daarom ook vastgesteld op 17,5 miljoen ton. Vorig jaar exporteerde Oekraïne nog meer dan 21 miljoen ton tarwe.USDA schat overigens in dat de grotere beschikbaarheid van tarwe ervoor zorgt dat het marktaandeel van Rusland op de wereldmarkt verder toeneemt. Het exportvolume is met 1,5 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 37,5 miljoen ton. Het grotere Russische aandeel gaat ten koste van de exportpositie van de Europese Unie.

Op basis van de douanegegevens blijkt dat vanuit de EU in het seizoen 2019-2020 in totaal nog voor 36 miljoen ton aan tarwe naar het buitenland is verkocht. Voor komend seizoen bepaalt USDA het exportvolume voor de EU op 25,5 miljoen ton (-29 procent).


Recordvolume op voorraad

Ondanks de lagere productie voor het seizoen 2020-2021 gaat USDA wel uit van een verhoging van de theoretische eindvoorraad ten opzichte van het Wasde-rapport in juli met 2 miljoen ton tot een recordvolume van 316,8 miljoen ton.

Deze aanpassing is het gevolg van een herberekening van de wereldwijde beginvoorraden voor dit seizoen. Vooral in de EU ligt meer tarwe (+3,5 miljoen ton) opgeslagen dan eerder was berekend.
Een eindvoorraad van 316,8 miljoen ton tarwe is in theorie genoeg voor bijna 22 weken wereldconsumptie. Ruim 51 procent van de wereldwijde voorraden aan tarwe ligt nog steeds opgeslagen in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer