Solynta haalt veel geld op voor sneller kweken hybride aardappel

Het Wageningse bedrijf Solynta heeft bij een consortium van investeerders 21 miljoen euro opgehaald. Met dat geld kan via innovatie de ontwikkeling van hybride aardappelen worden versneld. Op die manier zijn nieuwe, kwalitatief goede rassen te kweken die bij de teelt veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.

Solynta+haalt+veel+geld+op+voor+sneller+kweken+hybride+aardappel
© Solynta

Na mais, tarwe en rijst is de aardappel wereldwijd het vierde meest geproduceerde voedselgewas. Met hybride aardappelen is het mogelijk nieuwe rassen te distribueren met ziektevrij aardappelzaad in plaats van volumineus en ziek pootgoed.

Deze technologie, die GGO-vrij is, maakt het mogelijk om snel nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften in de markt. Bijvoorbeeld een hogere voedingswaarde of weerstand tegen droogte en ziektes.


Minder impact op milieu

Er zijn ook grote logistieke voordelen, aangezien 25 gram zaad vergelijkbaar is met 2.500 kilo pootgoed. Zaad is gemakkelijker op te slaan en goedkoper te transporteren in vergelijking met traditioneel pootgoed. Die aanpak helpt de impact op het milieu te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer