Solynta+haalt+veel+geld+op+voor+sneller+kweken+hybride+aardappel
Nieuws
© Solynta

Solynta haalt veel geld op voor sneller kweken hybride aardappel

Het Wageningse bedrijf Solynta heeft bij een consortium van investeerders 21 miljoen euro opgehaald. Met dat geld kan via innovatie de ontwikkeling van hybride aardappelen worden versneld. Op die manier zijn nieuwe, kwalitatief goede rassen te kweken die bij de teelt veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.

Na mais, tarwe en rijst is de aardappel wereldwijd het vierde meest geproduceerde voedselgewas. Met hybride aardappelen is het mogelijk nieuwe rassen te distribueren met ziektevrij aardappelzaad in plaats van volumineus en ziek pootgoed.

Deze technologie, die GGO-vrij is, maakt het mogelijk om snel nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften in de markt. Bijvoorbeeld een hogere voedingswaarde of weerstand tegen droogte en ziektes.


Minder impact op milieu

Er zijn ook grote logistieke voordelen, aangezien 25 gram zaad vergelijkbaar is met 2.500 kilo pootgoed. Zaad is gemakkelijker op te slaan en goedkoper te transporteren in vergelijking met traditioneel pootgoed. Die aanpak helpt de impact op het milieu te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren.