Staf vindt transparantie stikstofvisie onvoldoende

Stichting Agrifacts (Staf) verwijt adviesgroep ABD Topconsult een gebrek aan transparantie bij het opstellen van de stikstofvisie die onlangs aan minister Carola Schouten van LNV is aangeboden. De visie is mede tot stand gekomen op basis van niet-beschikbare ecologische studies.

Staf+vindt+transparantie+stikstofvisie+onvoldoende
© Twan Wiermans

De Rijksoverheid bracht op 19 maart naar buiten dat de stikstofemissies met 50 tot 70 procent moeten dalen, om verdere verslechtering van de natuur tot stilstand te brengen. Om dit percentage te halen is een krimp van de veestapel noodzakelijk, zo luidde de conclusie.

Deze percentages komen uit het rapport 'Stikstofruimte voor de toekomst' van adviesgroep ABD Topconsult, die zegt zich onder meer te baseren op enkele ecologische studies. Staf wil deze studies controleren, maar ze zijn niet beschikbaar. De getrokken conclusie is daarom niet controleerbaar, stelt de stichting.


ABD Topconsult maakt gebruik van twee onderzoeken die dus niet openbaar zijn, en een aantal studies die wel beschikbaar zijn. Een woordvoerder van de opdrachtgever, het ministerie van LNV, vindt het rapport daarom wel in orde. 'Het gaat om een gedegen verkenning op basis van veel studies. Daarbij zitten ook studies die nog niet zijn afgerond, en daarom nog niet openbaar zijn gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat de verkenning als geheel niet deugt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer