Varkenshouders willen meer uit data halen

Meer dan de helft van de varkenshouders wil meer uit eigen data halen. Dat blijkt uit een enquête van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Joindata onder honderd varkenshouders.

Varkenshouders+willen+meer+uit+data+halen
© Connecting Agri en Food

Een groot deel van de online ondervraagde varkenshouders weet niet hoe ze moeten beginnen als ze meer met eigen data aan de slag willen. Nu kijken ze voornamelijk naar kosten/financiële gegevens, voergebruik, slachtresultaten en technische cijfers.

Om varkenshouders te helpen om meer uit het delen van data te halen, gaat de POV het cluster 'Staldata' opzetten. Binnen dit cluster gaan tien varkenshouders actief aan de slag met de vragen die spelen binnen het thema. POV-leden met ideeën over staldata kunnen terecht bij Annet van den Akker, beleidsmedewerker producent en markt bij de POV.


Meer grip en gemak

Het doel van de enquête was om in kaart te brengen hoe varkenshouders beter kunnen worden ondersteund voor meer grip en gemak rondom machtigingen. Bijna de helft van de varkenshouders geeft aan dat het inzicht ontbreekt.

Joindata biedt de oplossing om data veilig en gemakkelijk te delen, waarbij de varkenshouder aan het stuur komt te zitten van zijn datastromen. Op het onlineplatform 'Mijn Joindata' kan een varkenshouder eenvoudig de machtigingen voor het delen van zijn data inzien en beheren. Hij kan elke machtiging op elk moment activeren of intrekken en instellen voor welk doel en hoe lang zijn data worden gedeeld.

Bij bijna alle honderd ondervraagden is het bekend dat er gegevens over voer, slacht, financiën, diergezondheid, IKB en stal- en klimaatapparatuur worden gedeeld. Ruim 40 procent van hen weet niet precies voor welke data een partij is gemachtigd. Ook is niet altijd bekend aan welke partijen ze in de loop der jaren een machtiging hebben gegeven voor het gebruik van hun data en of het delen wel veilig plaatsvindt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer