5 vragen over colistinegebruik tegen colidiarree bij biggen

Het antibioticum colistine is regelmatig nodig om diarree bij biggen in het kraamhok of na spenen aan te pakken. Vanuit de humane geneeskunde komt echter de vraag om op termijn dit antibioticum niet meer te gebruiken. Daarom werkt de sector aan oplossingen.

5+vragen+over+colistinegebruik+tegen+colidiarree+bij+biggen
© Maartje van Berkel

Waarom is minder colistinegebruik nodig?

Het antibioticum colistine wordt bij de mens ingezet als laatste redmiddel bij infecties met resistente bacteriën. Maar ook tegen colistine komt resistentie voor en die resistentie komt mede door gebruik van colistine bij dieren. Daarom adviseert het Europese medicijnagentschap (EMA) om colistine zo min mogelijk te gebruiken bij dieren en er op termijn mee te stoppen. Het colistinegebruik stijgt de laatste jaren, maar zit nog onder de laagste norm voor colistine van het EMA.


Hoe komt het dat het colistinegebruik stijgt?

Dat komt vooral door het verbod op het gebruik van zinkoxide. Daarnaast werken de eerstekeus-antibiotica niet altijd afdoende tegen colidiarree. Daarom is inzet van tweedekeus-middel colistine nog nodig om de geboorte- of speendiarree aan te pakken, want zonder behandeling leidt colidiarree tot veel schade en sterfte bij de biggen.


Kunnen we zonder colistine?

Er is geen wondermiddel tegen de E. colibacterie. Het vergt een brede aanpak. Dat betekent onder andere optimaal speenmanagement en een goede interne en ook externe biosecurity. Vaccinatie van de zeugen zodat ze via de biest weerstand doorgeven en zelf minder E. coli uitscheiden hoort daar ook bij. Verder moeten biggen in het kraamhok al goed leren eten, zodat ze na spenen blijven dooreten. Biggen die na spenen niet eten en dan ineens heel veel eten, lopen meer risico op speendiarree.


Lukt het aanpakken van colidiarree altijd?

Nee niet zomaar. Er zijn bedrijven waar geboorte- of speendiarree nauwelijks een rol speelt en andere bedrijven waar het wel een groot probleem is. Hoe dat precies komt, is onduidelijk. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft inmiddels een plan van aanpak voor bedrijven met een hoog antibioticagebruik, dat kunnen ook de bedrijven zijn met een hoog colistinegebruik. Bij het plan van aanpak wordt bijvoorbeeld gekeken waarom infecties met E. coli een probleem zijn op het bedrijf en in hoeverre colistine nodig is bij de aanpak hiervan. Ook loopt het plan alternatieve aanpakken langs.


Zijn er al goede voorbeelden?

Ja. Onderzoek door Heleen Prinsen van ZLTO toont aan dat bedrijven met een hoog antibioticagebruik die met ondersteuning van een coach aan de slag gaan, resultaat boeken. Met een intensief plan van aanpak waar varkenshouder, dierenarts en adviseur mee bezig gaan, kan het antibioticagebruik en vaak ook het colistinegebruik omlaag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer