Speengewicht biggen lijkt belangrijker dan speenleeftijd

Het gewicht van biggen bij spenen lijkt belangrijker te zijn dan de leeftijd van de biggen bij spenen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

Speengewicht+biggen+lijkt+belangrijker+dan+speenleeftijd
© Twan Wiermans

Op de Amerikaanse universiteit zijn 3.260 biggen vanaf de geboorte tot spenen en gedurende de opfok vijf weken daarna individueel gevolgd. Het ging om vijf groepen biggen. Op de universiteit was er genoeg ruimte in de kraamhokken, maar niet in de biggenopfok. Daardoor werden de biggen vrij laat gespeend tussen de 24,2 en 32,6 dagen leeftijd gemiddeld.

Daarbij was er niet altijd een direct verband tussen speenleeftijd en speengewicht. Een groep biggen die op 27 dagen werd gespeend, woog bij spenen gemiddeld 6,8 kilo. Een groep die op 24 dagen werd gespeend, woog gemiddeld 7,26 kilo.


Hoger geboortegewicht

Duidelijk was in dit onderzoek het effect van een hoger geboortegewicht. Elke 100 gram hoger geboortegewicht levert een 209 gram hoger speengewicht op.

Een hoger gewicht bij spenen lijkt de beste factor om te voorspellen of biggen na vijf weken opfok ook voldoen aan de minimumeisen wat betreft aflevergewicht. De grens werd hierbij gesteld op 13,6 kilo. Biggen met een gewicht van 9,25 kilo halen met 100 procent zekerheid dit aflevergewicht. Bij zwaardere biggen neemt dat weer licht af. Er is hier sprake van een optimum.


32 dagen

Maar ook speenleeftijd heeft invloed op het behalen van het gewenste aflevergewicht. Hierbij geldt hoe ouder, hoe beter. De biggen van 32 dagen leeftijd bij spenen haalden allemaal het minimaal gewenste aflevergewicht.

De afleverleeftijd en het aflevergewicht zijn volgens de onderzoekers dus belangrijk. Het lijkt daarbij in ieder geval gunstig om te zorgen voor een hoog gewicht bij spenen. Ook een hoog geboortegewicht is van belang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer