Gebiedsproces+Wierdense+Veld+van+start
Nieuws
© wierden gastvrij

Gebiedsproces Wierdense Veld van start

Tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Hester Maij aan het Wierdense Veld is het startsein gegeven voor het proces om dit Natura 2000-gebied te versterken en herstellen.

LTO Noord en Landschap Overijssel gaan nauw samenwerken in het gebiedsproces Wierdense Veld aldus Klaas de Lange van LTO Noord en Jacob van Olst van Landschap Overijssel.

Tijdens het eerste bestuurlijke overleg heeft LTO Noord aangegeven het bestuurlijk trekkerschap op zich te willen nemen in nauwe samenwerking met Landschap Overijssel.

Vertrouwen

Dit wordt binnenkort aan Gedeputeerde Staten voorgelegd. Door alle partijen is veel vertrouwen uitgesproken in de groep die het proces gaat trekken.

Hester Maij: 'De samenwerking tussen Landschap Overijssel, een terreinbeherende organisatie, en LTO Noord is een mooi voorbeeld voor de Overijsselse Samen werkt beter aanpak. Partijen met een andere achtergrond maar een grote betrokkenheid en gedeelde belangen werken samen om van een gebiedsproces een succes te maken. En dat werkt.'

Hoogveen

Het Wierdense Veld was lange tijd onderdeel van een uitgestrekt hoogveen en heidegebied. Vanaf 1930 werden via de werkverschaffing grote oppervlakten van dit 'woeste gebied' ontgonnen ten behoeve van de landbouw.

Vanaf de jaren 60 is er steeds meer aandacht voor de bijzondere natuur. Het huidige Wierdense Veld is nu 420 ha groot.

Hydrologisch onderzoek

De opgave in het Wierdense Veld is het nemen van maatregelen in de waterhuishouding, waaronder de aan de oostkant van het gebied gelegen Hogelaarsleiding. Om deze maatregelen uit te werken wordt hydrologisch onderzoek uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer