Na vijf jaar weer groei biologische speciaalzaken

Voor het eerst sinds vijf jaar zit de omzet van biologische speciaalzaken weer in de lift. Vooral de verkoop van vers, zoals brood (10,9 procent) en zuivel en kaas (3,6 procent), is aanzienlijk gestegen.

Na+vijf+jaar+weer+groei+biologische+speciaalzaken
© Dirk Hol

De lichte omzetplus van 1,8 procent in 2019 lijkt voort te komen uit een toenemende vraag van consumenten en het beperktere biologische aanbod in supermarkten. Het coronavirus had vorig jaar nog geen invloed op deze cijfers.

De toenemende concurrentiedruk vanuit supermarkten maakte het veel speciaalzaken de afgelopen jaren niet makkelijk, blijkt uit het Bionext trendrapport 2020 dat volgende week wordt gepubliceerd.


Trendbreuk

De omzet van biologische speciaalzaken steeg in 2019 naar 327,4 miljoen euro. Een bescheiden plusje van 1,8 procent. Met name vers ging vaker over de toonbank. Brood pluste 10,9 procent en zuivel en kaas 3,6 procent.

Na jaren van afname lijkt in 2019 daarmee sprake van een trendbreuk. Tussen 2015-2018 nam de omzet van speciaalzaken aanzienlijk af, van 340 miljoen naar 321,6 miljoen euro. Dit kwam deels door een daling van het aantal biologische speciaalzaken.


Advies

Nederland telt momenteel 315 biologische speciaalzaken, bijna een derde van deze winkels valt onder een grotere formule. Buiten de stevige concurrentie vanuit de supermarkten, sloten kleinere winkels de deuren vanwege de leeftijd van de ondernemers.

Voorzitter Roosmarijn Saat van de Biowinkelvereniging en eigenaar van een biologische speciaalzaak in Rotterdam: 'Het is fijn om te merken dat meer consumenten ons weer vaker weten te vinden. Juist dat wat biologische speciaalzaken onderscheidt van de supermarkt, zoals persoonlijk advies, een volledig aanbod en veel kennis bij personeel, lijken consumenten te waarderen.'

Overstapweken

Na de vakantieperiode kiezen veel mensen ervoor om bewuster te eten en te leven, blijkt uit onderzoek. Een goed moment voor een overstap, meent de biosector. In veel biologische speciaalzaken zijn daarom de 'Overstapweken' georganiseerd tussen 31 augustus tot 13 september. Dit is onderdeel van de campagne Bio lekker voor je, gesteund vanuit de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer