Schothorst vaker voor buitenland actief

'Over vijf jaar komt nog circa dertig procent van onze opdrachtgevers uit Nederland', zegt algemeen directeur Lieuwe Roosenschoon van Schothorst Feed Research. 'Onderzoeken die we hier uitvoeren hebben een mondiale impact.'

Schothorst+vaker+voor+buitenland+actief
© Eigen Foto

Schothorst is een begrip in de Nederlandse veehouderij. Ooit opgericht door de Nederlandse coöperatieve mengvoederindustrie, doet het bedrijf al meer dan 80 jaar onderzoek naar diervoeders.

In 2004 werd het onderzoeksinstituut verzelfstandigd en sinds die tijd heeft het steeds meer internationale opdrachtgevers gekregen. Naast diervoederbedrijven uit binnen- en buitenland gaat het daarbij ook om grondstofproducenten, leveranciers van additieven aan de voedingsindustrie, de vlees- en zuivelindustrie, zaaizaadproducenten en fokkerijorganisaties.

Aziatische landen

Core-business is de ontwikkeling van nutrionele kennis en het toepassen van die kennis in nieuwe, innovatieve voerconcepten voor opdrachtgevers die steeds vaker uit het buitenland komen. Algemeen directeur Lieuwe Roosenschoon stelt dat in 2016 de verhouding Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers al ongeveer fiftyfifty was. Dat gaat de komende jaren verder veranderen. 'Over vijf jaar doen we nog voor 30 procent zaken voor de Nederlandse markt. De rest van onze opdrachtgevers komen dan uit Europa, maar ook uit China, Korea en andere Aziatische landen.'

Proeven kunnen soms mislukken, daar moet je wel de financiële ruimte voor hebben

Lieuwe Roosenschoon, directeur van Schothorst Feed Research

De stijgende welvaart en daarmee de toenemende vraag naar vlees en zuivel maakt dat landen in Azië op zoek zijn naar een betere resultaten en efficiëncy van hun veehouderijbedrijven. 'Men ziet ook wel dat een varken in Nederland 850 gram per dag groeit en in eigen land veel minder. Daarom wil men gebruikmaken van onze kennis.'

Kwalitatief hoogwaardig onderzoek

Toch is onderzoek voor Aziatische opdrachtgevers niet eenvoudig. 'Je hebt te maken met een ander klimaat, andere bedrijfsomstandigheden en ander genetisch materiaal. Daarom zoeken we daar partners waarmee we kunnen samenwerken, zodat we toch kwalitatief hoogwaardig onderzoek kunnen doen', stelt Roosenschoon. Onderzoek voor buitenlandse opdrachtgevers richt zich nu nog vooral op voer en voerconcepten. In Nederland doet Schothorst inmiddels ook onderzoek naar het beperken van antibioticagebruik, reductie van de milieubelasting en dierenwelzijn, allemaal in relatie tot diervoeders.

Antibioticaresistentie

Maar volgens Roosenschoon is antibioticaresistentie ook in landen als China en Korea een issue. 'Zij zullen op dat gebied in de toekomst heel snel stappen zetten. De kennis daarover is hier al aanwezig. Die kunnen ze zo gebruiken.'

Kansen genoeg voor het onderzoeksinstituut in Lelystad. Betekent dit dat Schothorst een forse groei gaat doormaken in de komende jaren? Nee, zegt Roosenschoon resoluut. 'Winstmaximalisatie is niet het belangrijkst.' Schothorst streeft wel naar een bepaalde continuïteit en kritische omvang. 'Proeven kunnen soms mislukken. Dan moet het opnieuw, op eigen risico. Daar moet je wel de financiële ruimte voor hebben. Daarnaast willen we de gelegenheid hebben om eigen onderzoek te initiëren. Onze opdrachtgevers kijken naar morgen, wij naar overmorgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer