Verkenning naar afwijkend gewicht melkvee in KringloopWijzer

Wageningen University & Research (WUR) en Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) gaan verkennen of een afwijkend gewicht van melkvee invloed heeft op de uitkomst van de KringloopWijzer. En of er zonder extra invoergegevens een bedrijfsspecifiek lichaamsgewicht is te gebruiken.

Verkenning+naar+afwijkend+gewicht+melkvee+in+KringloopWijzer
© DIRK HOL

De KringloopWijzer rekent bij alle rassen met een gewicht van 650 kilo voor volwassen dieren, behalve bij Jersey.

Maar vanuit de praktijk geven veehouders aan dat hun veestapel lichter is, waardoor er minder excretie of ammoniakemissie is. Of juist dat hun veestapel zwaarder is dan de rekenstandaard, waardoor minder broeikasgasemissie wordt toegeschreven aan de melkproductie en meer aan de vleesproductie. Maar dit kan nu niet worden meegerekend in de KringloopWijzer.


Effect n

Met name voor de ammoniakemissie en excretie van stikstof en fosfaat in de mest is het effect van een hoger diergewicht niet verwaarloosbaar. Dit blijkt uit een eerste onderzoek van CRV en WUR.

Daarom verkennen WUR en CRV de mogelijkheden om betrouwbaar, zonder discutabele invoergegevens, het bedrijfsspecifieke lichaamsgewicht van de veestapel in beeld te krijgen via het gebruik van een fokwaarde voor lichaamsgewicht. Ook wordt bekeken of deze systematiek daadwerkelijk is toe te passen bij de KringloopWijzer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer