Opnieuw 41 vertrekkers bij FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft het afgelopen jaar opnieuw afscheid genomen van 41 melkveehouders. Die zijn naar een andere melkleverancier overgestapt, meldt Stichting Dutch Milk Foundation( DMF).

Opnieuw+41+vertrekkers+bij+FrieslandCampina
© Dirk Hol

De veehouders zijn vertrokken in de periode tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021. Ze hebben gebruikgemaakt van de vertrekregeling die in het leven werd geroepen na de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008.

Die fusie werd door de Europese Commissie goedgekeurd onder voorwaarden, die er onder meer toe moeten leiden dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt. De beschikbaarstelling gebeurt via twee maatregelen, namelijk een vertrekregeling en de Regeling Beschikbaarstelling Melk. DMF geeft sinds 1 juli 2009 als onafhankelijke partij uitvoering aan deze twee regelingen.


Vertrekpremie

De vertrekregeling is bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders om over te stappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo, waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie geldt.

Met de 41 vertrekkers van het afgelopen jaar komt het totaal van de in de afgelopen twaalf jaar opgestapte leden op 439. Met de toegekende vertrekpremie is 512 miljoen kilo melk gemoeid.


Regeling Beschikbaarstelling Melk

De Regeling Beschikbaarstelling Melk voorziet in de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven (Nijkerk en Bleskensgraaf) en aan derden die melk verwerken tot consumptiemelk(producten) of Nederlandse natuurkaas.

Voor deze regeling is alleen nog melk beschikbaar voor levering aan de twee verkochte bedrijven. De volumes van de FrieslandCampina-leden die gebruikmaken van de vertrekregeling worden verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer