Melkveehouder: 'Salderingsregeling zit rentabiliteit batterij dwars'

Hij mag zich met recht een ervaringsdeskundige noemen: al meer dan tien jaar slaat Jan Borgman, melkveehouder in het Overijsselse Vierakker, zonne-energie van zijn staldaken op in een batterij op zijn erf. 'Rendabel is die batterij nog nooit geweest.'

Melkveehouder%3A+%27Salderingsregeling+zit+rentabiliteit+batterij+dwars%27
© Jan Borgman

Waar wringt de schoen?

'Op verschillende plaatsen. Ten eerste zit de salderingsregeling de rentabiliteit dwars. Dankzij die regeling kun je nog steeds overtollige stroom gratis het net opduwen.
'Daarnaast geldt: bij een batterij komt niet alle energie die je erin stopt, er ook weer uit. Je hebt altijd te maken met opslagverlies van pakweg dertig procent.'


En zijn er nog meer punten waarop het momenteel wringt?

'Bij de start in 2010 ging iedereen ervan uit dat de energieprijzen zouden stijgen. Maar elektriciteit is, los van belastingen en energieheffingen, alleen maar goedkoper geworden. Ook dat maakt een batterij minder interessant.'


Vindt u dat die salderingsregeling moet verdwijnen?

'De regeling stimuleert investeren in duurzame energie. In dat opzicht is het een prima regeling. Nu wil de overheid de regeling gaan afbouwen, stap voor stap, vanaf 2023. Dan komen investeringen in batterijen in een ander daglicht te staan. Ook de prijs van batterijen zal de komende jaren dalen, is de verwachting. Ook dat zal het investeringsplaatje aantrekkelijker maken.'


Wat kunnen melkveehouders ondertussen het beste doen?

'Energie besparen en in de bedrijfsvoering zoveel mogelijk gebruik gaan maken van elektriciteit. Wij hebben onder meer geïnvesteerd in ledverlichting in de stal, nieuwe melkrobots die zuinig zijn met energie en in een elektrisch voersysteem.'


Spijt van het avontuur?

'Nee. Laat ik vooropstellen: ik heb nooit één cent geïnvesteerd in de batterij zelf. Die kosten zijn betaald door de financiers van dit onderzoek. Het project heeft wel een schat aan data opgeleverd en op weg naar een klimaatneutrale landbouw ontkom je op den duur niet aan lokale opslag van energie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer